Честита пролет от екипа на Агри.БГ!

В 5 часа и 49 минути зимата си отиде и дойде пролетта. Денят започва да расте. Природата се събужда.

В първите дни на пролетта времето ще е слънчево и топло. Днес температурите ще са между между 17°C и 22°C, а в събота максималните ще достигат 24°C.

От понеделник започва захлаждане, като на места минималните температури ще бъдат до -4°C. Най-ниски ще са в Югозападна България - в района на Кюстендил, Перник и Благоевград.

Седмична агрометеорологична прогноза 20-26.03.2020 г.

След наднормените температури от последните няколко дни през втората половина на следващия 7-дневен период се очаква застудяване и рязка промяна в агрометеорологичните условия. 

До края на периода средноденонощните температури ще бъдат значително под нормата за третото десетдневие, а в по-голямата част от полските райони - и под биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенните посеви, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Безплатен метеорологичен център ще следи времето на Балканите

Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а в част от Западна България, където се прогнозират валежи от сняг – и до краткотрайно прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата.

В началото на пролетта при пшеницата ще преобладава фаза братене, а при рапицата – начало на образуване на разклонение.

През втората половина от периода отново се прогнозират отрицателни минимални температури и риск от повреди при част от встъпилите във фаза на цъфтеж овощни култури - бадем, кайсия, праскова. 

Бадемите в Странджа също са застрашени от измръзване

Повреди от измръзване при някои раноцъфтящи овощни видове (кайсия, бадем) са регистрирани в края на второто десетдневие на март на места в източните и югоизточните райони на страната.

Подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия ще има в началото на 7-дневния период, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Следващият период съвпада с оптималния агротехнически срок за сеитбата на слънчогледа в Южна България.

През втората половина от периода, за да се намали рискът от повреди при напредналите в развитието си овошки, може да се извърши задимяване – една от най-популярните мерки, с която се постига термичен ефект от 1 до 3°С.

При възможност може да се направи превантивно пръскане с регистрираните препарати срещу слана и измръзване.
 
Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Задава ли се топло време за сеитбата на слънчогледа?

Нови възможности за следене на валежите в реално време

Сухо и меко време - има ли цикличност в глобалното затопляне?