В началото на следващия седемдневен период прогнозираните наднормени температури ще ускорят последните фази от развитието на късните земеделски култури. През първата седмица от септември средно късните хибриди царевица ще приключат развитието си. При късните хибриди ще протича млечна и преход към восъчна зрелост. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.

Експерт: Виждам светло бъдеще за лозарството

През периода при захарното цвекло ще се наблюдава техническа зрелост. При фъстъците, ореха и бадема ще протича фаза узряване.

Падналите валежи в края на август и очакваните в средата на следващия период, закъснели за част от късните полски култури, ще подобрят водните запаси на горните почвени слоеве и с това условията за провеждане на дълбока оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с рапица.

Агротехническите срокове за сеитбата на зимна рапица започнаха през третото десетдневие на август.

През периода по-подходящи условия за провеждане жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от ранните хибриди царевица ще има в началото и в края на първата седмица на септември. Следващият период е подходящ срок за сеитбата на спанак за есенно производство.