През първото 10-дневие на септември се прогнозират наднормени температури, които ще ускорят последните фази от развитието на по-късните селскостопански култури. 

При среднокъсните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрялост, а при късните – млечна и восъчна. 

В началото на второто 10-дневие агрометеорологичните условия ще се променят и ще се определят от неустойчиво време и температури, близки до климатичните норми. 

През този период в някои райони се очакват валежи със стопанско значение, които след задълбочилото се засушаване ще подобрят условията за провеждане на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване на есенници. 

В края на второто 10-дневие на септември е оптималният агротехнически срок за сеитбата на зимна рапица. 

Тогава късните хибриди царевица ще приключат развитието си, а оризът ще е във восъчна или пълна зрелост. 

Прогнозираните чести валежи през второто и първата половина от третото десетдневие ще повишат риска за развитие на патогени причиняващи гниене по зреещата плодова и зеленчукова реколта, като: сиво гниене по гроздето (Botrytis cinerea), късно кафяво гниене (Monilinia fructigena) по плодовете на късните сортове овошки, картофена мана (Phytophthora infestans) по късните домати и др. 

През втората половина от третото 10-дневие се очаква сухо време и подходящи условия за прибиране на гроздето. 

Като следствие от наднормените летни температури част от по-късните винените сортове грозде ще достигнат технологична зрелост по-рано от обичайното. 

В края на септември е желателно крушовите градини да се обследват за крушовият пъпкопробивач. При плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (3 бръмбара на дърво) е необходимо третиране. Борбата се провежда срещу възрастните индивиди в началото на есента. 

През септември критични минимални температури не се прогнозират и условията ще позволяват формиране на допълнителна продукция от късните зеленчукови култури.