Средните климатични максимални температури за месец септември са между 23 и 28 градуса, а средните минимални - между 11 и 16 градуса. Сухи периоди за месеца са между 9 и 11 и между 18 и 29 септември, а  валежните периоди от 1 до 8 и от 12 до 17 септември. 

Месец септември е сравнитерно топъл месец, като най-често по-топлите дни (температура над 25 градуса) са през първата половина от месеца. 

Прогноза 

През предстоящия септември средните температури през месеца ще бъдат над климатичните норми

Като цяло тази година месец септември ще бъде по-топъл от обичайното. Валежните дни ще бъдат значително под нормата, като в повечето части на страната месечните количества ще останат под средните. 

Ще има много слънчеви часове и повечето дни ще са подходящи за морски и планински туризъм. В средата на месеца има условия за чести намалени видимости в сутрешните часове.
 
Месецът ще започне с валежи главно в северната половина от страната. Интезвни дъждове с гръмотевици  се очакват в Добруджа и по Черноморското ни крайбрежие. 

На 3 и 4 септември ще има повече слънце и топло за сезона време - максимални температури от 32 до 37 градуса.  

Слаби валежи се очакват на 6 септември, като по Черноморското ни крайбрежие ще превали на 8 и на 9 септември.

В началото на второто десетдневие се очакват повече слънчеви часове.

Сухо без валежи ще бъде времето в средата на месеца. В периода 12-14 утрините ще са свежи с условия за краткотрайни мъгли. 

Временни заоблачавания ще има в сутрешните часове над Черноморието, а след пладне над планините, без валежи. Слънчевото време със стабилна въздушна маса над страната ще продължи до 17 септември. Дневните температури ще достигат стойности от 24 до 29 градуса.
 
Към 18-и, 19-и от северозапад ще проникне свеж въздух и дневните температури ще се понижат чувствително под 25 градуса.   

По-интензивни валежи в западните части от страната ще има около 21,22 септември. 
 
През последните десет дни на месеца ще има повече слънце.
В периода от 23 до 29 септември, над цялата страна ще бъде предимно слънчево. Дневните температури ще достигат 28-33  градуса.  Валежи и захлаждане с есенни температури се очаква от 30 септември и в началото на октомври.

Алманах 

През септември става преходът от лято към есен. Денят чувствително намялява и в края на месеца нощта има превес - 12 часа и 12 минути, а денят е дълъг 11 часа и 48 минути. 

Най-често през този месец преобладава антициклоничният тип време - предимно слънчево и топло. 

Температурите са с около 4-5 градуса по-ниски от тези през август, и най-често максималните температури са между 23 и 28 градуса. 

Въпреки по-късия ден слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно. 

При пренос на въздушни маси от юг в равнинната част на страната са измервани доста високи температури - между 36 и 41 градуса. 

Най-топло през септември е било в Русе, Ловеч, Кнежа  - 42 градуса. По морския бряг, където се чувства разхлаждащото влияние на морето, най-високите температури дотигат до 32-36 градуса. 

В София абсолютната максимална температура за септември е 35,5 градуса измерена през 1994 година, в Пловдив през 1987 година са отчетени 37 градуса, а в Плевен през 1946-а - 40,8 градуса. 

Септември е един от най-сухите месеци. Нормалната сума на валежите е в рамките 25 - 50 литра на квдратен метър, в планиниските райони до 70-80. 

Има и изключения - например през годините: 1924, 1930, 1973, 1983, 1999, 2005 месечната сума е няколко пъти над нормата. 

Макар и малко вероятни, през септември също се случват наводнения. През 1983, 1999, както и през 2003 година на места в Източна България падналите интензивни дъждове нанасят щети на земеделието и инфраструктурата. 

През 2004 в края на месеца в почти цялата страна има силни гръмотевични бури, проливни валежи, а в отделни райони пада и гръдушка. Във Варна ледените зърна нанасят щети по автомобилите. 

2005 година също се отчете с наводнения, като най-големи щети имаше по Северното Черноморие. В района на Шабла за три дни в края на месеца сумата на валежа беше около 300 литра на квадратен метър или около 2/3 от годишната норма. 

За щастие такива обстановки се случват сравнително рядко и през повечето дни от месеца времето е слънчево и топло. Прибилжаването на есента се усеща по свежите и хладни утрини, а често покрай водоемите и в ниските места се образува краткотрайна мъгла. 
Захлажданията са по-добре изразени отколкото през август - друг белег за идващата есен. 

В края на месеца след по-сериозни захлаждания, по-високите полета на Западна България се образуват и първите есенни слани. Веднъж на няколко години в отделни райони температурата се понижава под нула градуса. 

Това явление в метеорологията се нарича мраз и е особено опасно за по-късно зреещата земеделската реколта. 

Най-ниските измервани температури през септември са от минус 2 до плюс 5 градуса. Най-студено е било в Ихтиман минус 6 градуса, в Софийското поле минус 5, в Чирпан и Кюстендил минус 4. Абсолютната минимална температура в София е отчетена през 1977 година - минус 3,2 градуса, в Пловдив през 1931 година  - 0,2 градуса, а В Плевен през 1906 година минус 1,5 градуса.

Това е най-подходящият месец за почивка от любителите на опустяващите плажове и сърфистите- търсачи на силни вълни и ветрове. 

Температурата на морската вода в началото на месеца е 24- 27 градуса, а в края по южното крайбрежие - около 20, а по северното 17. 

Поради по-стабилното време приветливи за туристите са и високите части на нашите красиви планини. Любителите на планинския туризъм трябва да се информират своевременно за метеорологичната прогноза, защото понякога във високите части на планините лятното време за минути се сменя с типично зимно.

През Септември лятото си отива, а на 23 септември в 09:49 слънцето влиза в знака Везни - начало на астрономическата есен. 

Метеорологичната есен ще настъпи по-късно - в края на месеца (поради слънчевото, и топло време от 23 до 30 септември, с температури от 28 до 33 градуса). 
      
Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За септември народната метеорология гласи:

Сух септември - мокър октомври. Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстов ден (14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.