Информационни технологии, които подпомагат последяване на процесите в свиневъдни стопанства  е темата на експериментален проект, който се изпълнява от партньорски организации в Испания, Белтия и Нидерландия в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в 233 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Значителният напредък на свиневъдството през последните няколко десетилетия доведе до значителни подобрения в производителността, позволявайки на фермите да се управляват в по-голям мащаб, без да се губи ефективност.

Промените във физиологичните параметри на прасетата са добри индикатори за тяхното здравословно състояние. Този случай на употреба следователно разчита на интензивен контрол на всяко животно чрез сензори за IoT, което позволява на фермера бързо да се намеси в случай на възникване на рискове за здравето или заболявания. Предимството на сензорите, измерващи физиологични параметри, е, че животните се наблюдават постоянно и събраните данни могат допълнително да се използват за оценка на управлението на производството и подпомагане на вземането на решения.

Съществува и обществена загриженост относно хуманното отношение към животните в мащабни операции поради възприеманата липса на внимание, отделено на отделното животно. За производителя избягването на ненужни разходи може да направи разликата между печалбата и финансовите загуби. По този начин този експериментален проект разчита на интензивен контрол на всяко животно чрез IoT сензори. Следователно хуманното отношение към животните се подобрява, докато неизбежната употреба на превантивни антибиотици е намалена, което допринася за ефективността и устойчивостта на производството.

Събраните данни могат да се използват за прогнозиране и наблюдение на процеса на раждане при прасетата, което оказва значително влияние върху устойчивостта и производителността на фермата.

В съвременното свиневъдство свинете майки обикновено се управляват и наблюдават в групи и се очаква да опрасят през същата определена седмица. Въпреки това, може да има някои вариации в датите на размножаване и продължителността на бременността. 
Ушната марка е снабдена с акселерометър, който проследява нивото на активност на свинете майки, като по този начин системата FITPIG може да уведоми крайния потребител кога е започнало раждането и колко време е продължило. 

Друго приложение на тази технология е да се следи общото благосъстояние на прасетата. Когато животните имат инфекциозно заболяване, те развиват треска, която се открива от сензорите в ранен стадий. През този критичен период могат да се появят много негативни ефекти, които е трудно да се открият на ранен етап. Като наблюдават сърдечния ритъм и нивото на активност, фермерите винаги могат да проверят благосъстоянието на своите животни и да се уверят, че действат навреме, ако има идентифицирана аномалия.

Ушните марки не са единствен компонент на решението за наблюдение на този експериментален проект. В сградата е инсталиран шлюз за събиране и предаване на данните от сензорите. В допълнение към това, шлюзът е свързан със сензор, който измерва вредни замърсители на въздуха в животновъдния обект, като прах и амоняк, както и някои други газове. Технологията помага и за наблюдението и управлението на храненето в животновъдния обект.

233 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!