Международна конференция събира в Пловдив през следващата седмица научната общност в Европа, свързана с генетиката и селекцията на пипер и патладжан. Институтът по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив е организатор на 18-та среща EUCARPIA. Това е темата на 311 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Институтът по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ – Пловдив в сътрудничество с Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ), са организатори на 18-тата Международна конференция EUCARPIA по генетика и селекция на пипер и патладжани, която ще се проведе от 18 до 21 септември в Дом на културата „Борис Христов“ гр. Пловдив. Всяка година EUCARPIA организира в Европа своите регулярни научни конференции, по време на които именити международни експерти обменят специализирани знания и методики и ги предават на практическите селекционери.

„Вярваме, че това е най-ефективният начин за взаимодействие и обмен на нови знания и идеи, придобити след последната среща в Авиньон, Франция през 2019 г. Срещата EUCARPIA Capsicum and Egglant, 2023 г. ще предложи богата научна програма, вдъхновяващи лекции, редица възможности за сътрудничество и социално взаимодействие“, посочи проф. д-р Даниела Ганева, директор на ИЗК „Марица“, партньор в Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ.

Форумът е от особено значение за научната общност в Европа и за нашата страна, тъй като е свързан с генетиката и селекцията на пипер и патладжан – процес от сериозно значение за подобряване качеството на живот на населението. Районът на Пловдив и Тракийската низина са известени с дългогодишните си традиции в отглеждането на пипер и поддържането на богато разнообразие от уникални местни образци. 

„Като наследници, наше задължение е да запазим, обогатим, подобрим и предадем това богатство на бъдещите поколения”, категорична е доц. д-р Иванка Тринговска, заместник – директор на ИЗК „Марица“ и председател на организационния комитет на конференцията. Тъй като действията ни днес, определят нашето бъдеще, ние избрахме НАСЛЕДСТВО за мото на 18-тата Международна конференция EUCARPIA по Генетика и селекция на пипер и патладжан, допълни още доц. Тринговска. 

Програма на събитието 

311 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ИЗК „Марица“ и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!