Стартираща компания, която произвежда иновативен материал за опаковане на храни, който удължава срока на годност и е напълно биоразградим е победителят на финалното състезание на EIT Food Innovation Prizes, което се проведе тази седмица.

Агроиновации: 3D наблюдение помага за ранна диагностика и висока продуктивност при говедата

Решенията, които предлага турската компания SoluBlue ви представяме в 177 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

SoluBlue е стартираща компания за технологии и материали, която предлага иновативни и устойчиви B2B решения за променящия се свят. Те произвеждат хипербиоразградими, естествени биополимери и композитни материали, използвайки само възобновяеми ресурси с приложение в редица видове продукти и пазарни сектори.
Компанията осигурява възможност на бизнесите, които разчитат на опаковки за еднократна употреба, да преустановят използването на пластмаси на петролна и биологична основа и да осигурят бъдеще, което е екологично, етично и търговско издържано.

Материалът SoluBlue може да образува редица контейнери за опаковане на храни, които изглеждат и се чувстват като пластмаса, но се разграждат биологично като храната. Опаковките SoluBlue опростяват потоците отпадъци, тъй като както хранителните отпадъци, така и контейнерите им могат да бъдат поставени в едно и също място за компостиране, гарантирайки, че тези ценни ресурси се връщат под формата на компост отново в икономиката, за да се отглежда повече храна. Технологията, която се използва е силно мащабируема и отговаря изцяло на концепцията за кръговата икономика, а материали им са изцяло съвместими със съществуващото линейно оборудване.

Визията на SoluBluе е фокусирана върху намаляването на пластмасови и хранителни отпадъци, като предлагат на пазара нов полимер на основата на водорасли, който, когато например се използва за опаковане на прясна храна, работи за удължаване на срока на годност с повече от 50%.

Във финалното състезание, заедно с 16-те регионални финалисти участва и Александра Велкова, представител на екипа на българския победител в ЕIT Food Innovation Prizes – Atlas Agro Science. Стартиращата компания, чиято цел е усвояването и преработката на отпадъчни утайки и превръщането им в многокомпонентен течен биостимулант. Атлас се бори с разрешаването на сериозни проблеми, свързани с неефективното депониране на утайки от пречиствателните станции и прекомерното използване на минерални торове в земеделието, което води до сериозни рискове, не само за околната среда, но и за човешкото здраве. Чрез внедряване на иновативната си патентована технология и прилагане на принципите на кръговата икономика, Атлас произвежда 100% екологични продукти по абсолютно безотпадна технология. С използването на гамата продукти на Атлас Агро земеделските производители могат да повишат добивите си с до 10%, да намалят разходите си за торене и да преминат към по-чисто земеделие.
Atlas Agro Science се класира на първо място на първото по рода си състезание EIT Food Innovation Prizes в България, което се проведе онлайн на 24 юли 2020 г. Победителят Atlas Agro Science спечели и симпатиите на зрителите, наблюдаващи оспорваната надпревара, за което получи и специалната Награда на публиката. 


177 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕIT Food и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!