“Какво ни говорят лозите” – кратка видеоразходка в първата демоточка на АгроХъб.БГ e темата на 292 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Индикативен график 2023 за субсидиите за Кампания 2022 е публикуван от ДФЗ

Докато се изгражда и тече подготовката да отвори врати Националния демо център на АгроХъб.БГ в Института по зеленчукови култури “Марица”, вече технологичните експерти трансформират базата на Аграрен университет - Пловдив в село Брестник в място, където виното среща технологиите.

Как лозите говорят в единици и нули и какво разказват за болести, гроздобер и хубаво вино? Как комбинацията от знанията на експертите, възможностите на технологията и условията на средата работи в полза на растителната защита? Отговори на тези въпроси търсим във видеото “Какво ни говорят лозите?

Благой Анастасов, Експерт по софтуерни технологии в лозаро-винарския сектор и съосновател на технологичния стартъп Бивайн, партньор в АгроХъб.БГ, доц. Людмил Ангелов, доц. Боян Ангелов и Лабрин Топузлиев от Аграрен университет – Пловдив споделят интересни детайли за иновативното технологично решение на партньорите в AgroDigiRise и ползите от безплатните услуги, разработени по проекта.

Метеостанциите, които екипа на Бивайн монтира в лозовите насаждения с над 400 сорта грозде са ключови за проследяването на фенологията, болестите и захарната зрялост в различните сортове.


292 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейския цифров иновационен хъб AgroHub.BG и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!