Бразилски учени разработиха „електронен нос“ за откриване на най-узрелите и сочни плодове. Сдобиването със само едно такова устройство ще повиши ефективността на брането на плодове с 98%, съобщава FreshPlaza.

Агроиновации: Цифровизация на логистиката на храни и фуражи

В една овощна градина плодовете само на едно дърво узряват по различно време. Понякога при прибирането на реколтата погрешно се откъсват и все още зелени плодове, което може да се отрази негативно върху продажбите и репутацията на фермера, обяснява Серхио Луис Стеван от Федералния технологичен университет.

Някои плодове, например прасковите изпускат парообразни молекули, които познаваме като летливи органични съединения. Знаем, че тези съединения се различават по количество и тип в зависимост от фазата на растеж на плодовете.

Устройството позволява да се осъществява мониторинг върху зрелостта на плодовете в зависимост от концентрацията и типа на летливите органични вещества.

Според изследователите „електронният нос“ има няколко преимущества пред вече съществуващите начини за определяне на узрелите плодове. Той провежда анализ в реално време в открита среда и не изисква излишно взаимодействие с плодовете.

Системата се състои от набор от датчици, които са чувствителни към регистрирането на летливите органични съединения. Алгоритъм на разпознаване на аромати се използва за класификация на всяка уникална комбинация от молекули, свързани с трите стадия на узряване на прасковата – неузряла, узряла и презряла. Данните след това се съхраняват в карта памет SD и се предават през Bluetooth или USB на компютър за последващ анализ.

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се берат плодове с три ръце?

Агроиновации: Как се прави прецизно свиневъдство

Топ мобилни приложения за фермери