Дистанционното наблюдение на обработваемата земя безспорно дава ценни агрономически сведения за правилните грижи за културите. По-ранното откриването на плевели и болести позволява да се опази реколтата и да се намали използването на хербициди.

Земеделие 4.0: Каква е ползата от цифровизацията за малките фермери?

Проследяването на развитието на посевите в ранните етапи дава възможност да се сее втори път, ако това се налага. Дотук добре, но къде са слабите места на модерните дронове, които се използват в земеделието. Такива не може да няма, пише Aggeek.net.

Пропуски при обследването с дронове може да се открият при точността на заснемането. Често тя не е достатъчно висока. В повечето случаи с помощта на дрон агрономът само определя проблемните участъци от полето. Получената снимка на практика е лишена от конкурентни преимущества в сравнение с по-достъпния спътников мониторинг.

Това обаче не е повод да се загърбят възможностите на агродроновете. Технологията, по която работят те, все повече се подобрява. За да бъдат дроновете от реална полза, те трябва да облитат терените максимален брой пъти в рамките на сезона. Снимките на свой ред трябва да са висококачествени.

По тази причина компании, работещи в сектора, инвестират в разработването на комплексни решения, които обединяват технологиите за машинно зрение и изкуствен интелект. Работата на оператора е най-скъпоструващият аспект от безпилотния мониторинг.

Благодарение на елиминиране на оператора от процеса на събиране на данни, дроновете ще събират информация ежедневно, в пъти увеличавайки количеството на полетите в рамките на сезона. При това регулярността на облитанията няма да се отразява върху сезонната стойност на мониторинга.

Именно по този начин технологията за безпилотните апарати в селското стопанство ще стане жизненоважен инструмент за събиране на информация. Автоматизацията е единственият път към мащабирането на приложението им.

С увеличаването на броя на полетите ценността на работната на дрона нараства в пъти. Възможността да се идентифицира проблем с плевелна растителност, насекоми-паразити, болести и др. е изключително важна за земеделците. Изпреварването на сериозните щети е полза, която никой не може да отрече. Събирането на данни с агродронове в реално време повишава ефективността на фермерската работа.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Агроиновации: Цифрови решения в стопанства в Нидерландия

Какъв комбайн да изберете през 2020 г.?

Агроиновации: Дронът, с който пръскането е по-евтино и по-ефективно