При огромен интерес от земеделски производители, представители на аграрната наука  и компании, свързани със селското стопанство премина откриването на Националния демонстрационен център на AgroHub.BG. Той е разположен в Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Повече от 200 гости от цялата страна присъстваха на събитието, което се превърна в истински празник за аграрната общност.
Лентата на демонстрационния център беше прерязана от Светлана Боянова, основател на AgroHub.BG и председател на Института за агростратегии и иновации, директорът на ИЗК „Марица“ проф. д-р Даниела Ганева и председателят на ССА проф. Мартин Банов.


„Още в първия ни национален демо център се вижда, че има страшно много интерес, хората са дошли тук да разберат за какво става въпрос и всъщност това беше идеята – да покажем какво от тук нататък могат да очакват земеделските производители. Всяка една технология, която нашия хъб ще предостави чрез технологичните компании, които членуват при нас ще може да бъде пипната, докосната, разбрана, обяснена от специалистите в хъба. За да може да прецени всеки един земеделски стопанин дали наистина има необходимост от тази инвестиция и такава технология“, сподели за Агри.БГ Светлана Боянова, основател на AgroHub.BG и председател на Института за агростратегии и иновации. 


Това е първата предлагана услуга, чието име подсказва какво представлява - Test before Invest - тестване преди инвестиране на дадена технология. Целта е рискът, който поемат стопаните да бъде елиминиран с проверката на тази технология в демо полетата, които хъбът ще изгради. 


В ИЗК „Марица“ се намира първият демо обект. Това е оранжерия, в която може да се видят технологичните решения на една от компаниите, членуваща в хъба. 


Идеята е да се види, че науката и бизнеса могат да работят заедно и то в полза на земеделските стопани. Услугите, предоставяни от AgroHub.BG са безплатни.

Целта в крайна сметка е не просто стопаните да имат някаква модерна технология в стопанствата, а тя да им върши работа, да имат печеливш бизнес, както и готови инструменти и решения, които да им помагат във всеки един момент. Фермерите да са подготвени и да посрещат всички предизвикателства, които вече се свързват и с изменението на климата. Технологиите да помогнат за намаляване употребата на пестициди и торове. 

 

Светлана Боянова: Биопроизводителите също са добре дошли, няма значение малък ли е, голям ли е земеделският стопанин, дали е конвенционален или биологичен. За проекта това няма никакво значение. Всеки е добре дошъл.


Идеята на AgroHub.BG е да се достигне до всички желаещи в страната, затова ще бъдат разработени още 15 демо точки, които ще са разположени и на открити площи, и в оранжерии, както и в стопанства на зърнопроизводители. 

„Тук най-високото качество и най-високата експертиза ще бъдат възможно достъпни за всички земеделски производители, споделя ръководителят на AgroHub.BG и AgroDigiRise. 

Тя обаче е категорична, че трябва да се поработи върху желанието и готовността на българските земеделски стопани да се трудят заедно и сдружени. От AgroHub.BG се надяват да дадат добър пример, след като за каузата са успели да се обединят 14 различни партньори. Земеделските стопани трябва да се обединяват, но не за да правят проекти, а за да намират общи решения.