В България продължава проблема с рентабилността на млечните ферми, което аз очаквам да окаже влияние върху техния брой във времето, при покачващата се инфлация. Така че част от тези неефективни стопанства, въпреки публичното подпомагане, няма да останат на пазара, включително и част от преработвателите. Това от своя страна ще доведе до допълнителен тласък нагоре в цените на млякото. Това каза агроанализаторът Стилиан Гребеничарски, по време на онлайн уебинар, организиран от Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Остани на линия!”.

Агринар: Какви са прогнозите за цените на пшеницата, царевицата и месото

По думите му селскостопанските суровини се превърнаха в един от двигателите на глобалните инфлационни настроения, в условията на пандемията от Covid-19. Млякото в тази връзка също ще повлия от пандемията.

Гребеничарски представи съотношение между глобалните ценови индекси на млякото и фуражите.

Източник: Европейска комисия – Milk Market Observatory

 

“Тук се показва колко килограма концентрирани фуражи могат да се купят с продажбата на 1 кг мляко. Като благоприятният индекс е над 1,5. През последните години може да видите, че в глобален план, млечният сектор се радва на по-скоро добри оперативни условия. Тоест по-ниските цени, които бяха на фуражите. Те дадоха по-голяма свобода на млечните ферми. 

Сега обаче суровините поскъпнаха, затова е доста вероятно това вече да се е отразило на индекса. Публикуването му ще излезе в началото на месец юни и е възможно индексът вече да е минал обратно на негативна територия. Така че предизвикателствата пред бранша са доста сериозни”, категоричен е Стилиян Гренебичарски.

Източник: IFCN

 

Като възможност за производителите, експертът уточни, че там, където има необходимите условия, по-добра позиция най-вероятно ще имат фермите, които прилагат пасищно отглеждане на животните. 

“Също така по-високата цена на месото променя търсенето на потребителите от това към по-качествени продукти към оптимизиране на техния бюджет. Съответно производителите почват да се конкурират, което означава изтегляне от сегмента на премиум месо и мляко”, заключи Стилиян Гребеничарски.