“Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи” е инициатива на Европейската комисия, която ще допринесе за Новата Европейска Иновационна Програма и нейното пилотно действие за изграждане на 100 регионални долини за дълбокотехнологични иновации. По този повод в Аграрния университет в Пловдив се проведе специално събитие, на което присъства и премиерът акад. Николай Денков. 

Град Пловдив е заявил желание да бъде част от тази инициатива. От своя страна Аграрният университет е част от Европейския университетски алианс, работим по различни програми и проекти. Затова от Комисията се обърнаха към нас и това е като последващо събитие от предишни наши инициативи. Това разказа за Агри.БГ ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева.

Тези “долини” имат значителен потенциал да подкрепят и ускорят разгъръщането на биоикономиката в регионите, където хората живеят и работят. Те също така ще се занимават с иновационното неравенство в ЕС, със специално внимание към страните от Централна и Източна Европа.
“Това е сътрудничество между университети, бизнес, местна власт за иновации, нови технологии в областта”, обясни проф. Янчева. 

Регионалната иновационна долина означава капацитетът, който е наличен в един регион, за да може да навлязат по-бързо иновациите, да се съберат таланти, хора със знания, които да работят в посока полза на обществото и подобряване на живота. 
Тези иновационни долини са по модела на Силиконовата долина в САЩ. Те са с различна насоченост. 

Събитието се организира съвместно от Генерална дирекция "Изследвания и иновации" на Европейската комисия и Аграрен университет- Пловдив, в тясно сътрудничество с Инициативата BIOEAST.