Софийският апелативен съд оправда изцяло по всички обвинения бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"  Асен Друмев, известен още като агент Екрем или агент Емил, по едно от делата срещу него.

На 18 март тази година Софийският градски съд (СГС) призна бившия изпълнителен директор на фонд "Земеделие" за виновен за това, че е сключил сделки, с които е ощетил Европейския съюз и България, както и че е злоупотребил със средства по програма САПАРД. Общата стойност на нанесените вреди според обвинението е за над 48 милиона лева. Тогава СГС го осъди на 4 години лишаване от свобода. Днес апелативните магистрати отмениха тази присъда.

Както тогава, така и днес прокуратурата поиска наказание над средния размер, предвидено в Наказателния кодекс, което е от три до десет години лишаване от свобода. Защитата на Друмев поиска оправдателна присъда. Пред Апелативния съд самият бивш висш държавен чиновник заяви, че още от самото начало не е разбрал, а и сега не разбира в какво и защо е обвинен.

Срещу бившият агент от ДС и екс шеф на ДФЗ се водят няколко дела. Това е първото, което на втора инстанция приключва с оправдателна присъда. Води се и друго дело в Софийски градски съд, което по всяка вероятност също ще премине към по-горна инстанция.Развръзката на това дело се чака с особен интерес, тъй като в средите се знаеше, че днес вече ще има присъда. Още преди две седмици, когато беше предпоследното заседание по скандалното дело се шушукаше каква ще е евентуалната развръзка.

Щастливата „случайност“ за Друмев, както стана ясно днес е, че  липсва оригинал на описа на Комисията за избори, оглавявана от заместника на Друмев тогава Владимир Карамишев. Именно заради окончателно одобряване на проекти без подписа на Карамишев върху окончателния доклад е съден Асен Друмев. Адвокатите на бившия директор на ДФЗ Дария Пенкова и Ина Лулчева заявиха, че всички контролни органи в страната, включително и ОЛАФ са проверявали тези проекти. Те са приели, че има единствено технически пропуск по тях. През декември миналата година ДФЗ не ги е спрял, а дори ги е платил и приел, че те са перфектно изпълнени.

Въпреки това обаче, сега ядове със старите бакии на бившите ръководства, бере новото ръковдство на фонда, защото ДФЗ трябва да събере до края на 2011 г. 230 млн. лв. по 268 проекта с нередности по компрометираната програма САПАРД.

Около  200 фирми пък съдят ДФЗ заради това, че трябва да връщат средства по САПАРД. Проектите в книгата на длъжниците са платени напълно или частично, както паметливо припомниха днес адвокатите на Друмев. До края на следващата година, когато се отчитат две години след приключването на програмата,  България трябва да събере неправомерно платените средства. Ако това не се случи, Брюксел си ги иска обратно.
Ако делата срещу фирмите не бъдат спечелени в рамките този период, страната ни е заплашена да  връща пари в двоен размер - един път платените средства по проектите и втори път на Брюксел като глоба. Така теоретично, ако средствата не бъдат събрани  и фондът загуби делата, ще се наложи да бъдат платени от държавния бюджет 400-500 млн. лв.
Въпреки, че съдия изпълнители ще организират събирането на средствата, част от бенефициентите  не могат да бъдат открити, други са починали, някои фирми са закрити, така че има доста проблеми. Вписаните длъжници по САПАРД са кандидатствали основно по мярка 2 - за месо- и млекопреработка.

Фермер.БГ припомня, кой беше Асен Друмев:


Бившият изпълнителен директор ДФЗ Асен Друмев е бил агент на Държавна сигурност. Това се доказа след  проверка на комисията по досиетата сред 208 ръководни кадри на фонда. Асен Друмев беше човекът, който командваше в разплащателния орган от август 2001 г. до май 2007 г., като се смята в общественото пространство, че това се дължи на близостта му с хора от ДПС.

През 1976 година е бил вербуван за агент. Сътрудничил е на Окръжното управление на МВР във Велико Търново-ДС и Второ управление на ДС (контраразузнаването) под псевдонимите Екрем и Емил. Няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет.
От началото на 90-те години до 2000 година той бе на различни ръководни постове в държавната по това време банка ДСК. По време на правителството на Жан Виденов бе зам.-председател на ДСК. Тогава банката извърши огромно рефинансиране на ред частни търговски банки, които впоследствие фалираха, а излетите пари на спестителите изчезнаха.