Хърватският ветеринарен институт потвърди първите случаи на африканска чума по свинете в две ферми в Посавски Подгаици, Източна Хърватия, предаде Хина, позовавайки се на съобщение на хърватското министерство на земеделието, информира БТА. 

Експерт: Свинете у нас се топят до нива от бума на АЧС

Това са първите потвърдени случаи на африканска чума по свинете в Хърватия.

Фермите, в които е потвърдено наличието на болестта, са малки стопанства, в които прасетата се отглеждат в открити съоръжения.

Африканската чума по свинете е заразно вирусно заболяване при домашните и дивите свине, което се проявява под формата на хеморагична треска, като смъртността може да достигне 100 процента. Не представлява опасност за хората и другите животни, но се разпространява много бързо.

Хърватската ветеринарна инспекция определи превантивни мерки за контрол, включително и задължителна употреба на дезинфектанти и предпазваща екипировка, както и забрана за преместване на свинете. Останалите прасета в двете стопанства ще бъдат умъртвени и ще бъдат създадени зони с ограничен достъп, за да се ограничи разпространението на болестта.

Докладвани са още два предполагаеми случая на африканска чума по свинете – един в Гуня и един в близкото Раево село, Източна Хърватия. И в двете ферми са взети проби и са наложени превантивни мерки.

Хърватското министерство на земеделието засили превантивните мерки, като издаде нова заповед с мерки за предотвратяване на африканската чума по свинете и за ранното ѝ идентифициране в Хърватия. Заповедта влезе в сила на 10 юни.

В края на миналата седмица беше потвърдено наличието на огнище на африканска чума по свинете в Босна и Херцеговина, на територията на Република Сръбска.