90% от малините, които се произвеждат в България са за износ. Това съобщи пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков. 70% от плодовете се изнасят под формата на солозамразени малини, 20% са натрошените и 10% от малините са с качество за сокове и мармалад.
[news]
Общо 80% от износа е под формата на замразени плодове, а останалите 20% се изнасят за прясна консумация към Румъния. Вътрешното потребление, което е в рамките между 5- 10 %, е предимно за мармалади и сокове. Пресните малини у нас основно отиват към Черноморието.
 
Ембаргото с Русия затвори и тази ниша, която поемаше второто качество на ягоди и малини, които са за компоти, мармалади и сладка, посочи Божидар Петков. В Западна Европа обаче също има голямо търсене на българска малина. От година на година качеството и количеството на малини от България става все по- аткрактивно за западните партъори. 
 
Приоритетно износът е за Германия, Холандия, Белгия, Англия и Франция. Напоследък има интерес и от Скандинавските страни като Швеция и Норвегия, които търсят пресни малини. За там обаче се изисква сертификат Global GAP, който на този етап родните производители не притежават, а и няма организации на производителите, които да осигуряват достатъчно количества. 
 
Традционното отглеждане на малки количества ягоди и малини в селските дворове (до 5 дка) задоволява от части нуждите на масовия потребител, така че няма голяма консумация на замразени и консервирани малини от българския потребител, посочи Божидар Петков. 
 
Очаквайте интервю с Божидар Петков по-късно във Фермер.БГ!
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!