Първата асоциация, когато прочетете думата "ферма", вероятно е за обширни полета, добитък, селскостопански машини и т.н. Съществуват обаче такива стопанства, в които се отглеждат пиявици, лосове и салангани, пише aggeek.net.

Плаваща ферма произвежда екомляко

1. Ферма за развъждане на кози-паяци

Във ферма в щата Юта, която принадлежи на местния университет, живее цяло стадо кози с гени на паяк. Животните на външен вид изобщо не се отличават от себеподобните си, но в млякото им има нишки коприна.



Именно тези нишки са много ценен ресурс. Те са здрави, еластични и могат да се разтегнат до километър, без да се разкъсат.

Тъй като отглеждането на самите паяци е трудна задача – когато са на големи групи, те започват да се самоизяждат, учени подхождат изобретателно. Те въвежда гена на специфичния паяк в ембриона на коза. Като резултат се получава животно, което е способно да произвежда повече от ценните нишки.

В 1 литър мляко от коза-паяк се съдържат достатъчно копринени нишки, за да се разтегнат на разстояние над 16 км.

Фермерите обработват млякото и извличат коприната, за да произвеждат материали от нея – например бронежилетки, хирургически конци, парашути и др.

2. Ферма за отглеждането на най-лютата чушка на света

В САЩ има ферма, в която се отглежда най-лютата чушка на планетата – Каролина Рийпър. Това растение е създаден чрез кръстосване на Naga Jolokia и Хабанеро.



В сравнение с лютите чушки Халапеньо, които по скалата на Сковил, имат 5000 единици, лютивостта на чушката Калолина Рийпър може да достигне в отделни случаи до 2,2 милиона единици.

Ед Кюри от Южна Каролина е посветил живота си на култивирането на лютия хибрид. Сега той разполага с няколко десетки акра, засеяни с Каролина Рийпър. От чушлетата Кюри прави сосове и различни подправки за почитателите на пикантното.

3. Ферма за перли

Неголямата семейна ферма Kamoka Pearl във Френска Полинезия се занимава с отглеждането на перли в природни условия. Те са с изключително качество, а начинът на развъждане не вреди на популацията от миди в океана.



4. Ферма за салагани

Супа от птичи гнезда – това е един от най-популярните деликатеси в Азия, който ще ви струва около 100 долара на порция.



Ядивните гнезда може да се получат с помощта на салагани. Птиците ги изработват, влагайки собствената си слюнка, в чийто състав има особен протеин.

Този тип ферми са изключително популярни в Малайзия и Индонезия.

5. Ферма за лосове

Доене на лосове? Това изключи някак старовремско, но в Русия има специална ферма, която се занимава с този вид животновъдство от 1963 г.



В началото има само два лоса, но сега във фермата има около 40 животни.

Фермата за лосове снабдява с мляко наблизо разположен санаториум, където го използват за лечението на пептични язви и други заболявания.

Млякото на лосовете съдържа фермент, който според някои лекари убива бактериите, провокиращи язва.

Добрата новина е, че фермата приема туристи целогодишно.

6. Ферма-пица

Не, тук не се произвеждат пици, но са се специализирали в отглеждането на всички необходими съставки, от които се прави тази любима на мнозина храна.



Повечето ферми-пици отглеждат собствени подправки, пшеница, домати, мляко, а други дори произвеждат дървесина за разпалване на печки.

Тук съставките се отглеждат във формата на парчета пица, за да не е нужно дори да питате какво правят там.

В наши дни фермите-пици са модерна тенденция в САЩ. Някои хора дори в почивните дни ги посещават, за да си отпочинат на зелено и да пробват пиците, произведени от местни фермери.

7. Ферма за специфично кафе

Ако сте почитател на кафето, вероятно сте чували за сорт скъпо кафе, което се произвежда от екскрементите на Азиатска палмова цивета. Съществува още един подобен сорт – Black Ivory – той представлява разновидност, която се произвежда от фекалиите на
слонове.



За да се получи „зърно“, слоновете се хранят с зърна кафе арабика, след това се събира това, което излиза от стомашно-чревния тракт на животното и се очиства от страничните смеси.

Килограм от това специално кафе струва 1100 долара. За да се произведе този килограм обаче, необходимо е да нахраните слота с 33 кг кафеени зърна.

8. Ферма за пиявици

В Уелс съществува ферма, която произвежда около 60 000 пиявици годишно. Те се отглеждат в специална стерилна лаборатория и се доставят до всички болнични учреждения, разположени на територията на Европа.



Друга такава ферма има в Москва. Тя произвежда около 3 млн. пиявици годишно.

Снимки: agreek.com