5 личности от агробизнес сектора на България са сред участниците в борбата за отличието Мениджър на годината 2014, организирано от списание Мениджър. Това са :

 

Валентина Колева - Хаджиева - Изпълнителен директор на Биофарм Инженеринг АД, която произвежда и търгува с ветеринарно медицински продукти. Акционери в дружеството са Софарма АД и Химимпорт АД. Родена е в Нова Загора и е Доктор по ветеринарна медицина от Висшия институт по зоотехника и втереинарна медицина. През 1985г. печели конкурс за научен сътрудник по вирусология в Института за борба с шапа и особено опасни инфекции - Сливен, предшественик на днешната Биофарм Инженеринг. Омъжена със син на 25г.

 

Емил Райков

Емил Райков

Изпълнителен директор на Агрия Груп Холдинг АД, Варна - компания в търговията със зърно, която през последните години инвестира усилено и в земеделска земя. Компанията обработват над 200 000 дка. земя, след като в началото на 2014 стартира процедурата по придобиване земеделските компании БД Фарм и БД Агри. Емил Райков е завършил Икономическият университет във Варна. През 1996г. регистрира собствена консултантска фирма в морската столица - ЕТ Ерма. Извършва счетоводни и административно-данъчни консултации, както и разработва бизнес проекти. Учредител и член на Компенсационния фонд "Зърно" , който стартира през 1999-а година към земеделското министерство с цел да се освободи търговията със складови записи чрез гарантиране на количествата зърно, вложени в публичните складове. От 2002 г. Емил Райков е Председател на НС и акционер на следните дружества: “Кристера” АД, гр. Попово; “Хлебозавод Корн” АД, гр. Варна; “Хлебозавод Корн” АД, гр. Шумен; “Корн – К” АД, гр. Варна. Когато излиза през 2007 година на фондовата борса с "Агрия груп холдинг" Емил Райков вече е крупен играч на аграрния пазар в североизточна България. Навлиза и на пазара на биогорива. Настоящата структура на Агрия Груп Холдинг АД  вижте тук.

 

Иван Папазов

Иван Папазов - винпром Пещера

Изпълнителен директор на Винпром Пещера от 1998г., когато компанията започва създаването и налагането на собствени марки вина и високоалкохолни напитки и стартира мащабни инвестиции в развитието на собствени производствени бази и лозови масиви. Роден е в Пловдив. Има висше образование и следдиплома квалификация по "Вино и високоалкохолни напитки" към Университета по хранителни технологии.

 

Ненко Ненков

Ненко Ненков - БГ Агро

Управялва заедно с брат си Людмил Ненков едно от най-големите земеделски стопанства в България - БГ Агро АД. Завършил е висшето военноморско училище Никола Й.Вапцаров във Варна със специалност "Корабоводене и граждански флот". От 1998 г. развива агробизнес дейности. Създава, изгражда и ръководи структура от компании опериращи на българския и международен пазар на зърно. Член на сдружението на фамилния бизнес в България.

 

В конкурса Мениджър на годината е номиниран и Дитер Емерт

Изпълнителен директор на Грамер АД, които имат завод в ботевградското село Трудовец. Компанията е най-големият производител на седалки за трактори в Европа. Доставя седалки за световни брандове като Massey Ferguson и John Deere.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!