В сектор „Животновъдство“ са направени над 1400 проверки. В 30% от случаите имаме тежки нарушения, като най-често става дума за липсващи животни, заяви земеделският министър в оставка Иван Иванов за Нова ТВ.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Той призова съвестните земеделци да подават сигнали, като се ангажира контролните органи да реагират веднага и да отстранят всички нарушения.

По отношение на извънредната помощ от над 600 млн. лв., която ще бъде отпусната на земеделските производители под формата на три мерки за подпомагане, Иванов обеща, че парите ще бъдат по сметките им до края на септември – началото на октомври.

По данни на Министерството на земеделието от пожари този сезон са унищожени около 11 000 дка. В тази връзка е заповедта, с която се забранява обработката на пасища и стърнища, като отпада ангажиментът за поддържането на тези площи в добро състояние до 7 август.

Министърът: В България почти няма внос на украинска пшеница. През юни са внесени едва 6000 тона, които са реекспортирани. Това е пренебрежимо малко на фона на произведените 6,5 млн. тона у нас. 

Резултатите от проверките на внесените от Украйна товари ще бъдат ясни в началото на тази седмица. Всяка партида, която се разминава с изискванията за наличието на вредни вещества, ще бъде унищожена, увери ресорният министър.

„Към днешна дата пшеница почти не влиза. Влизат известни количества слънчоглед, за да бъде запълнен дефицитът поради неразбирателство между производителите на растителни масла и на слънчоглед“, допълни Иванов.