Системата ВетИС ще бъде подновена, преписана и качена на държавния облак, за да я спасят от “зловредни влияния”. Това разбрахме наскоро от зам.-министъра в оставка Иван Христанов. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

По думите му успоредно с това вървят и усилени прочиствания на регистрите, за да се премахнат т.нар. виртуални стада и субсидиите да отиват при истинските, реални животновъди. 

“Благодарение на недоверието, изглаждано в Министерството на земеделието през последните 10-15 години, тези мои думи отначало бяха приемани със скептицизъм. Мислеха, че ще се извиват ръце, че ние сме поредните, които ще правят проверки, за да падне нещо, но изведнъж установиха, че няма нищо подобно. 

Проверките си вървят с пълна сила, животновъдни обекти се проверяват всеки ден. Имали сме такива, които ни чакат и казват: “Ето ви документацията, ето животните”. Проверката върви изрядно и после ми звънят стопани с думите, че толкова качествена проверка никога не са имали”, похвали се в разговор с Агри.БГ зам.-министърът. 

Според това, което наблюдава в кратките месеци на заеманата от него длъжност, Христанов каза, че по време на проверките инспекторите на БАБХ и представители на министерството са се натъкнали на неприятни случаи. 

“Попадаме на брутални случаи като един с десетки умрели животни, търкалящи се по поляните около обекта. Друг беше една свинеферма в Джурово. Там се наложи да се вика полиция, за да бъде отворено. Тя се оказа изцяло незаконна”, разказа Христанов

От друга страна, той не спести да отбележи и получените похвали за работата на екипите. 

“Получихме поздравления за въздействието, което оказахме в град Левски преди месец. Там открихме огромни обеми месо, което не може да бъде пуснато на пазара. След това преработватели звъняха и казаха, че дори нямаме представа как сме променили начина, по който се отглеждат животни, защото те твърдят, че могат да работят спокойно”, посочи той. 

Напоследък се говори за черни списъци за различни форми на злоупотреби със субсидии. Дали такъв ще има и за виртуалните стада?

“Това е голямо политическо решение и не е в моите правомощия нито да го реша, нито да се произнеса по него”, отговори уклончиво Христанов. 

За нас не е ясно защо пък да трябва да е политическо решение да се покажат тези, които точат субсидии и заради които ставките са по-ниски за реалните фермери. 

Въпреки това Иван Христанов отбеляза, че личното му мнение е, че възпиращи мерки, които да имат дълготрайни последици, трябва да има. 

“Давам пример. Правим проверка на животновъден обект с едри преживни животни. В момента, в който приключваме и констатираме съществени нарушения в броя животни, те докарват отнякъде още животни и казват: “Елате пак да ни проверите, животните са тук”. Очакват БАБХ да отиде и да валидира нещо, което няма как да стане. 

Една такава проверка, установила големи нарушения, оставя трайно петно върху репутацията на производител.

Не може да продължава по този начин, както до момента”, заключи Христанов.