Тази година беше изключително предизвикателство за земеделските производители, но и не само. Какви бяха предизвикателствата, с които се сблъскаха картофопроизводителите, как можем да очертаем 2020 г. и какви са очакванията за новата година? Отговор на тези въпроси получаваме от Тодор Джиков - председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК).

През 2020 г.: Картофопроизводителите получават помощ от 3706, 62 лв./ха 

“Годината стартира нормално. Нямаше проблеми от метеорологичен характер, единствено имаше леки закъснение при засаждането. Това създаде някои проблеми и предпоставки за ранните картофи, тъй като като срокове се препокриха с късните сортове. Очаквайки това, в крайна сметка земеделските производители си направиха сметките.

Като цяло годината беше добра. Тези стопани, които изпълняваха правилно агротехнологичните мероприятия и препоръките на агрономите си, извадиха добра реколта”, обясни Джиков.

По думите му обаче всичко позитивно за картофопроизводителите свършва дотук.

“Добрите и нормални добиви се сблъскаха с един ненормален пазар. Той беше продиктуван от COVID-19. За съжаление, пандемията нанесе изключително голям удар специално върху картофопроизводството.

Още през месец Март, когато беше ясно, че без сериозни мерки няма да се разминем, редица западни експерти започнаха да правят анализи кои култури в земеделието, ще бъдат пряко засегнати и до каква степен. 

И така абсолютно всички западни експерти предупредиха своите правителства, че най-тежко ще се усети кризата при производителите на картофи, цветя, вино и мляко. Основните консуматори на картофите са ресторантите и хотелите. Всички сме свидетели, че имаше карантина и нямаше туристи. Това се отрази на картофите - на цените, натискът беше огромен”, добави председателят на НАК.

Въпреки това, тези последствия не са били неочаквани за родните картофопроизводители.

Заради кризата от коронавируса правителствата нотифицираха нови държавни схеми, отвориха се нови мерки, вдигнаха се прагове - всичко това, за да се помогне на производителите от всички засегнати сектори.

“У нас се нотифицираха две схеми. По тях общо картофопроизводителите получиха 45 евро/дка. За сравнение, Белгия нотифицира помощ от 5 евро цента на кг продукция при продажба на картофи до 2 тона от дка, т.е 100 евро от дка. Именно оттук се получава една голяма разлика, която рефлектира върху сектора у нас.

Конкуренцията, която е на българския пазар в момента и ниските цени, на които се внася продукцията от тези държави, поставя в невъзможност нашите производители да си продават наличните картофи”, обясни още Джиков.

Фермери унищожават обезценените си зеленчуци

Очакванията за новата 2021 г. не се различават твърде с настоящата ситуация.

“Мога да кажа, че съм абсолютно сигурен, че ефектът, който се получи в сектора - догодина инерцията ще продължи. Очаквам другата година отново да има затруднения в пласмента на картофи и картофени продукти в България”, коментира председателят на НАК.

За Новата година, Тодор Джиков пожелава на своите колеги най-вече оптимизъм.


“Ние, земеделците, се славим с това, че винаги се надяваме следващата година да е по-добра от настоящата. Така че вярвам, че това нещо ще стане. Ние сме сериозни играчи на комар, само че не залагаме на числа и цветове, а на култури. Колеги, догодина ще бъде нашата година! Ще произведем много, ще има пазар и високи цени! Весели празници”, заключи Джиков.

Цялото интервю вижте във видеото.