Почти година след масовите фермерски демонстрации в Алмерия, Испания, фермерите от източната част автономния регион Андалусия отново се сблъскаха с тежка пазарна криза.

Плодове и зеленчуци: Колко внесохме и колко изнесохме

Въпреки добрия старт на сезона, цената на някои зеленчуци, произвеждани в региона, отбеляза спад с почти 50%, пише hortidaily.com.

Сблъсквайки се с тази ситуация на постоянно падащи цени, Асоциацията на производителите на плодове и зеленчуци COEXPHAL-APROA обсъди спешните мерки, които трябва да се предприемат за справяне със ситуацията. По време на срещата бяха отчетени текущи обеми и цени за различните местни плодове и зеленчуци. 

На срещата бяха изнесени някои поразителни данни. Към 20 ноември килограм краставици се продава средно за 0,16 евро (-48% само за три дни), а цената на домата е 0,14 евро/кг. 

Производителите на картофи търсят финансово обезпечение на загубите си

При тиквичките също има спад - цената е надолу с 31% и сега те се продават по 0,30 евро/кг.

Патладжанът е друг от най-засегнатите зеленчуци. От началото на седмицата цената му е спаднала с 35% и вече се търгува за по-малко от 0,30 евро, като това е 19% под цената от миналата година. 

Снимка: hortidaily.com

Ситуацията, която анализаторите описват като “далеч от подобряване”, се очаква да се влоши още повече през следващите дни. Причината - благоприятните метеорологични условия и ускоряване на местното производство.

От асоциацията на производителите съветват испанските фермери да изтеглят част от продукцията си.

„Препоръчваме на всички наши членове да изтеглят 5-10% от техните продукти с търговско качество, за да се намали текущото предлагане“, каза Хуан Антонио Гонсалес, президент на COEXPHAL.

Асоциацията настоява адмистрацията да осигури „защита на европейските плодове и зеленчуци срещу неконтролирания внос на продукти от трети страни".

Реакциите в испанските социални мрежи също не закъсняха. Фермери и потребители вече съобщават за пускането на пазара на холандски краставици в магазин Carrefour в Гранада на цени от 1,98 евро/кг.