Благодарение на сухото лято, тютюневата суровина през тази година, е с много високо качество. Дори бих казал екстра качество. Затова и в момента се получават по-високи изкупни цени за четирите сортови групи тютюн, които се отглеждат в България - Басми, Кабакулак, Виржиния и Бърлей. Така определи годината Цветан Филев, председател на НАТ-2010 пред Агри.БГ.

 

2019 г. в селското стопанство: Зърнопроизводство

 

Ситуацията в момента

Всяка година изкупната кампания на тютюна стартира през месец ноември. А през декември кампанията е най-интензивна. Кампанията продължава до края на януари. 

“Надявам се от четирите сортови групи да бъдат произведени около 8 хил. тона тютюн. Тези цифри ще станат ясни когато приключи изкупната кампания. Към момента обаче мога да кажа, че има спад с около 20%. Обяснението е, че в сухо лято се постига много високо качество на суровината, но то винаги е за сметка на количеството / добива от декар. Такава е ситуацията и през 2019 г.”, обясни Филев.

Той се притеснява от бум на тютюнопроизводството, който обаче ще бъде продиктуван от нереални надежди за бъдещето развитие на сектора.

“Имам опасение този рязък скок от 10% , в някои региони и до 30%, да не даде нереални надежди за бъдещото развитие на сектора на тютюнопроизводителите и те да заложат на това, че вече вдигнати веднъж цените, те ще бъдат винаги такива. Казвам го с уговорката, че работейки в условията на пазарна икономика, ние трябва да се съобразяваме с търсенето и предлагането на пазара. Разбира се, сектор “Тютюн” и по-специално при ориенталските тютюни, имаме конкуренция в лицето на съседните на нас държави, които са много сериозни производителки - Турция, Македония и Гърция. Конкурираме се и на европейско ниво”, каза председателят на НАТ-2010. 

Очакванията

“Като всички останали сектори и тютюнопроизводството е завод на открито. Казвам го, защото ние сме подвластни на климатичните условия през цялата вегетация на културата тютюн. Надявам се да се повторят и площите от 2019 г., надявам се обемите на производство да се повишат, стимулирани от добрите цени, които се получават сега. Свързвам 2020 г. с това, че тя е последната година, в която ще бъде приложена схемата преходна национална помощ за тютюн”, подчерта Филев.

След 2020 г. обаче ситуацията в сектор “Тютюн” ще бъде по-скоро непредвидима. 

“Надявам се тютюнът да бъде равнопоставен през бъдещата ОСП след 2020 г. И този път секторът не е наблюдаващ дебата, а много сериозен участник и на национално, и на европейско ниво. Надявам се да осигурим равнопоставеност на сектор “Тютюн”. Не искаме нищо повече, нито нещо по-малко”, заключи Цветан Филев.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.