2019 година беше трудна и до голяма степен непредвидима. Интересна, но и шарена за земеделските производители. Сухото време в цялата страна изигра лоша шега на земеделците за поредна година.

Новата ОСП: Размисли и страсти сред фермерите

“Пъстра и тежка година. Трудни пазари и продажби. Но има достатъчно количество произведено зърно. Износът върви. Все още не е приключила годината. Да се надяваме, че нещата ще се развият в добър план”, коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред Агри.БГ.

В много региони на страната изминаващата година беше предизвикателство.

“Годината в нашия регион беше белязана от много екстремни климатични условия. Първо - много сериозно есенно засушаване, като цяло и целия зимен период нямаше достатъчно валежи. Началото на пролетта също беше сухо, в кампанията по торене самата тор нямаше такъв ефект, заради липсата на валежи. После дойде преджътвено много валежи, цялата жътва имаше много валежи. Не повсеместно, но на доста места пречеха и на жътвата. И като цяло мога да кажа, че добивите са по-ниски от миналата година”, коментира Илия Проданов, зам.-председател на УС на НАЗ, който работи земя в Карнобатско.

На много места в страната пшеницата започна да пониква едва през месец ноември.

“Доста голяма суша имаше тази есен. На места пшеницата пониква сега (ноември 2019 г. - бел. а). Там, където имаше дъжд, поникнаха малко по-рано. В Добруджа поникнаха малко по-рано. Даже се и пръска, защото имаше нападение от неприятели. Времето е топло. Излязоха самосевка слънчоглед, даже и царевица. Което ще затрудни борбата с тях. Надяваме се времето да застудее. Те да измръзнат. Един дългоочакван, хубав сняг с едно студено време, което е нормално за този период на годината и нещата да си тръгнат нормално”, категоричен е Костадинов.

Законът за земята: Думата имат зърнопроизводителите

Средата на месец декември е особено топла. На много места температурите достигнаха до 15-18 градуса. Топлото време от своя страна благоприятства развитието на болести.

“Вие виждате, особено Северна България, към Североизточна по-точно, нападнати са от мухи и от ръжда и посевите в цялата страна, където са изникнали по-рано, са нападнати от ръжда. Което ни повиши още себестойността на пшеницата, наложи се едно влизане с инсектицид. С фунгицид, поне специалистите се изказват, че не е наложително да се влиза, тъй като няма достатъчно добри условия за развитието на ръждата, времето не е толкова топло и влажно. При нас, към Бургас, проблем правят мъглите и росите сутринта, защото общо взето целия ден има мъгла. Това разнася, с вятъра разнася ръждата”, обясни Илия Проданов, а неговият колега от Сливен - Георги Радев остава оптимист.

“Да се надяваме, че няма да имаме сериозни катаклизми, по отношение на ниските температури, за да можем да очакваме и по-добри добиви. Топлото време пък способства за развитието на болести, но то няма пълно щастие, така или иначе”, каза производителят.


Годината за зърнопроизводителите е трудна и заради ниските цени, които удариха дъното през периода на продажба - август-септември 2019 г.

“През ноември се забелязва лек полъх на повишаване на цената. Който има складови и финансови възможности да чака, може и да вземе по-добри цени, но който няма и продаде - цените не бяха удовлетворяващи. Така че можем да кажем, че годината отново не беше от най-добрите”, каза Проданов.

На подобно мнение е и другият зам.-председател на УС на НАЗ - Георги Радев.

“Със сигурност, ако кажа, че цената е ниска, няма да учудя никого. Може би, ако цените се движат по 36-7 ст. /кг за пшеница е добре, по отношение на това, спрямо добивите, които се получават. Човек като си дръпне чертата в края на сезона и има такава цена, долу-горе нещата се нареждат. Може би по- ниските цени, които имаме, за нещастие, със сигурност не на всеки се нравят, но това е положението, това е пазарна икономика”, обясни земеделецът.

За новата 2020 година фермерите си пожелават най-вече здраве.

Илия Проданов:
Пожелавам здраве на всички колеги. Една добра реколта, едни добри цени и един добър диалог с Европа и с държавата.

Георги Радев:
Ако ви кажа стандартни неща - да е плодородна, да е топла, да е...това всички го знаят. Аз ще ви кажа друго - най-важното е всички да сме здрави! Когато човек е здрав има сила и желание да постигне всичко. Ако човек иска да постигне всичко, значи той успява. Българите сме толкова упорит народ и сме го доказали в годините назад, че няма нещо, което да сме го започнали и да не сме го довършили. Само здраве и късмет. Имаме ли късмет и здраве - това е, друго не ни трябва.