Десет хиляди комбайна ще бъдат оборудвани с безпилотна система и ще бъдат на разположение на земеделските производители в Русия. Руско-германският агрохолдинг „Эконива“ и разработчикът на системи с изкуствен интелект за безпилотни транспортни системи Cognitive Pilot подписаха 3-годишен договор за сътрудничество, информира Comnews.ru.

Технологии: Проблеми при работата с аграрен дрон

Програмата трябва да бъде реализирана в 35 региона на Руската федерация, в над 10 климатични области.

На този етап представители на Cognitive Pilot вече обучават инженерите на „Эконива“ как да инсталират и настройват системата. В близките месеци същото обучение ще преминат всички специалисти в сервизния екип на компанията на територията на цялата страна.

Това сътрудничество за внедряване и сервизно обслужване на системи с изкуствен интелект за селското стопанство е едно от най-мащабните в света.

Превръщането на машините в безпилотни ще повиши ефективността на прибирането на реколтата и ще понижи себестойността на зърното с 3-5%.

Cognitive Agro Pilot е система за автономно управление на земеделска техника – комбайни, трактори, пръскачки. Тя е базирана на технология с изкуствен интелект и анализира постъпващите от видеокамера изображения, което й позволява да разпознава обектите по тип и местоположение, да настройва траекторията на движение на комбайна и да задава конкретни команди за изпълняване на маневри.

Системата осигурява безопасна работа в сложни климатични условия. Тя не използва GPS навигация. Компютърно зрение й позволява да засича препятствията пред селскостопанската техника – хора, животни, метални предмети и камъни. Способна е да работи дори в територии, където спътниковият сигнал е слаб.  

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермери, подготовете трактора за сезона

Как изглеждаха новите технологии на полето преди 27 години

Война за земя в Добруджа?