През 1993 г. Министерство на земеделието на Чешката република създава кратък филм, посветен на новите технологии в областта на прибирането на зърнената реколта. Видеото ни връща назад почти три десетилетия, разкривайки ни какви са били възможностите на тогавашната техника най-ново поколение, пише Agroportal24h.cz.

Продължават техническите прегледи на земеделска техника

В подбора на модели виждаме едни от най-известните световни производители тогава - Case International, MDW, Claas, John Deere, Sampo и Massey Ferguson.

Още в началото на видеото научаваме, че зърнените култури са от национално стратегическо значение.

Следователно е необходимо да се стабилизират добивите им и да се намалят загубите от реколтата. Освен въвеждането на нови сортове, от съществено значение е и използването на модерни прогресивни самоходни комбайни и да се осъществява оптимално почистването и сушенето на реколтата.

Видеото показва още разликите в дизайна на тогавашните нови комбайни, произведени в Европа и Америка.

В самото начало виждаме американския комбайн Case International Axial-Flow 1680, който е оборудван с двигател с мощност 260 к.с. Следва моделът Massey Ferguson M21 с адаптер за прибиране на реколтата с работна ширина 3 м или 3,20 м и мощност на двигателя от 107 к.с. (производител на двигателя е финландският Valmet).

Представен е и по-мощният Massey Ferguson MS38 с патентованата система PowerFlow.

Следват финландският модел Sampo 2025 и Fiatagri L624MCS.

Видеото показва още немския Claas Dominator 218 Mega и модела Deutz-Fahr 4060 - един от седемте, произвеждани по онова време. Последният се характеризира с минимална ежедневна поддръжка, твърдят авторите на клипа.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какъв комбайн да изберете през 2020 г.?

Касов апарат на комбайна - какво мислите за тази идея?

Електрическите трактори навлизат в живота ни