Зад бруталното посегателство срещу стопанството на Станимир и Недялко Статеви най-вероятно се крият апетити за земеделска земя. В землището на село Попгригорово работят повече от 10 земеделски стопанства. Най-голям дял от земята – 10 000 дка, обработват Статеви и може би именно те стават причина за тежкия инцидент, анализира младият фермер Недялко Статев. 

Умисъл или инцидент: Пожар нанесе щети за милиони в земеделско стопанство

В края на миналата седмица неизвестен извършител подпали постройката към новата дестилерия на земеделските производители. В резултат на това по първоначални изчисления са нанесени щети за над 1,5 млн. лв.

Тепърва предстои да се установи точната стойност на пораженията от огъня по халето и съоръженията в дестилерията. Изгорели са два комбайна, прикачен инвентар, ремарке, камион. Със случая е запозната Прокуратурата, предадени са и записите от охранителните камери, добави още Недялко Статев. 


„Набезите срещу нас вървят от доста време, в началото бяха по-малки и не обръщахме внимание. По-сериозно беше, когато напръскаха преди 2 години 250 дка с лавандула”, коментира фермерът. Тогава обаче не се установява кой е извършителят и няма санкции.  

Недялко Статев: "След като хората, които са поръчали палежа, смятат, че са абсолютно безнаказани и недостижими, това им дава възможност да реагират и по друг начин. Това е доста опасно. Силно се надявам, че държавата ще обърне внимание на този инцидент, тъй като следващата стъпка спрямо нас може да бъде по-сериозна."

Арендните договори, които сключват Статеви, са със срок от 5 и 7 години. „В тях пише, че едностранно, без съгласие от наша страна, собствениците могат да развалят договора. Така арендотателите са свободни да отидат при всеки един от нашите колеги в землището”, разяснява Недялко и допълва: „Основната движеща сила за палежа е завист и невъзможност да се справиш с конкуренцията по друг начин”.