С ускорени темпове тече сеитбата на есенниците в страната, като при някои култури засетите площи към момента са в пъти повече спрямо същия период на миналата година. Това сочат данните в последния оперативен анализ на Земеделското министерство (МЗм).

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Към 29 септември у нас площите с пшеница вече достигат 24 024 ха, което е с 290% ръст на годишна база. В края на септември 2021 г. зърнопроизводителите са били засели само 6160 ха с културата.

Още по-форсирана е сеитбата на тритикале – четири пъти повече площи от миналогодишните по същото време. Сериозно сеене има и при ечемика. Към отчетната дата в страната са засети 2 457 ха с него, което е ръст от близо 180%.

При маслодайната рапица мероприятията са с по-умерени темпове, но въпреки това сеитбата също е ускорена спрямо миналогодишната. До края на септември новозасетите  площи с културата са 57 961 ха.

Агрометеоролозите прогнозират времето да остане подходящо за сезонните земеделски дейности през следващите дни. В средата и края на следващата седмица обаче се очаква в Западна България и крайните югозападни райони отново да има валежи, които могат са ограничат на възможностите за работа на полето.

Експертите припомнят още, че по книга в средата на октомври изтича оптималният агротехнически срок за сеитбата на пшеница и ечемик в полските райони на Северна България.