През по-голямата част от следващия седемдневен период времето ще бъде сухо и с температури около климатичните норми, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Метеорологичните условия ще позволяват извършването на сезонните дейности – дълбока оран и предсеитбени почвообработки, торене на площите и сеитбата на зимни житни култури и зимна рапица, третиране на заплевелените площи с хербициди. 

Времето ще е подходящо и за обследване на вече засетите есенни посеви, намиращи се в ранен етап от развитието си за появата и вредната дейност на някои вредители – обикновения житен бегач и обикновената полевка при житните и рапичната стъблена бълха при рапицата. 

НИМХ: В средата на октомври изтича оптималният агротехнически срок за сеитбата на пшеница и ечемик в полските райони на Северна България.

Агрометеоролозите отчитат още, че през изминалите дни на отделни места в Западна и Североизточна България са паднали валежи със стопанско значение между 15-25 l/m2 – Враца, Оряхово, Кнежа София, Благоевград, Драгоман и Добрич.

В края на настоящия период в Западна България и крайните югозападни райони отново се прогнозират превалявания и ограничаване на възможностите за работа на полето. 

Критични минимални температури за зеленчуковите култури, отглеждани за есенно производство не се очакват. Периодът е подходящ за предзимно засяване на спанак, салати и чесън за ранно пролетно производство.