До края на месец април пожарните служби в страната приемат схеми с разположението на засетите площи с житни култури, пожарозащитните ивици, пътищата за придвижване на пожарната техника и действащите водоизточници.

Предупреждение: Нараства опасността от пожари в земеделски ниви и гори

Това се отнася за всички ръководителите на фирми и земеделски кооперации, арендатори, частни земеделски производители и ползватели на земеделски земи. Задължението е регламентирано в чл.13 от Наредба №8121з-968/10.12.2014 г. 

За улеснение може да посетите сайта на Агенцията по кадастъра, където да видите кадастралните карти за всички населени места. Върху разпечатки трябва да маркирате блоковете с засетите култури и да нанесете исканите от Пожарната обекти. Скиците се подават както на място в съответната регионална дирекция или служба, така и на техния имейл. 

Ежегодно през месец май инспекторите започват да следят за взетите превантивни мерки за пожарна безопасност по време на жътвената кампания. Контролират се изораването на противопожарни ивици и поставянето на забранителни знаци. Площадките за гориво и машините трябва да разполагат с пожарогасители. Има пълна забрана за изгаряне на стърнища и други растителни отпадъци.