Зърнопроизводители от Великотърновска и Русенска област блокираха главния път между Плевен и Русе с тежка техника. Машините остават на пътя с охрана, а фермерите ще протестират, докато не видят резултати.

Индикативен график 2023 за субсидиите за Кампания 2022 е публикуван от ДФЗ

“Решихме го спонтанно, така както човек като се жени - импулсивно. Това, заради което протестираме е съвсем сериозно -  безмитният внос от Украйна, който ни касае и сега. Както и Стратегическия план. Събрахме се фермери от Обнова до Бяла, Русенско. Който е разбрал, е дошъл.

Трябва да се знае, че е добре да сме солидарни, добре е да помагаме в нужда, обаче като вземе много започне да ни бърка в джоба, не е добре. Без значение кой, кога е продал. Това е много важно послание. Протестираме за нещо, което има негативно влияние върху сектора и в момента. Колко дълго може да си го позволи сектора?”, коментираха фермери за Агри.БГ.

По думите на зърнопроизводителите основните им притеснения са в няколко насоки - наличието на четвърта култура на полето по една от екосхемите, както и изискването за покривните култури до 15 февруари.

“Твърде е късно за четвъртата култура. Не можем да се възползваме от тази екосхема. Също всичко това, което трябва да бъде с покривни култури до 15 февруари, също няма как да се получи. Проблемът е, че като засеем 14 дни след жътва и като не можем да третираме по никакъв начин, полето ще се напълни с плевели.

Третата особеност - в България имаме специфични поземлени отношения. При движения на имоти от собственици към един или друг ползвател, ще стане така че някой от ползвателите ще изгуби възможност за подпомагане, заради това, че масивът му е отишъл при съседа. 

Особеността е такава, че споразуменията се правят за стопански години, а в същото време условията, за които се кандидатства са за календарна година”, обясняват фермери, участвали в протеста.

Друг довод на протестиращите е, че условията в Стратегическия план не са заложени според нашите климатични условия.

“Всеобщото мнение е, че Министерството на земеделието се бори с Брюксел. Проблемът на Брюксел пък е, че докладчиците по Стратегическия ни план са от DG Environment, а не от DG Agri. Тоест Стратегическият ни план е правен е Министерството на околната среда и водите, а не Министерство на земеделието.

И това е фундаменталното - да се попитаме какво искаме да свършим - дали да сме ефективни и да произвеждаме или да отглеждаме животни и плевели на полето. Някой трябва да реши!”, коментират още стопаните.

Фермерите са категорични, че изискванията, заложени в Стратегическия ни план са много и всички те са нови за земеделците.

“Карат ни да прилагаме чисто ново земеделие. И друго, което никой не отчита е, че е твърде скъпо. Не става ясно кой ще плати за това?”, питат фермерите.

По-късно през деня от Министерството на земеделието изпратиха до медиите позиция, в която се посочва, че аграрното министерство "работи и винаги е работило в защита на българските производители. В постоянен диалог сме с всички сектори и работим в посока заедно да преодоляваме предизвикателствата, които към момента са свързани с външноикономически фактори."

"По отношение на вноса на зърнени култури, България беше първата държава, която в рамките на Съвета на министрите по земеделие, в края на септември миналата година, поиска отваряне на кризисния резерв. В последните дни на януари еврокомисарят Януш Войчеховски обяви, че Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв. В момента сме в очакване на решението на Комисията. От тази ситуация са засегнати и други държави, с които сме предприели съвместни действия, това са: Полша, Унгария, Румъния и Чехия.
Зърнопроизводителите имат партньор в лицето на Министерството на земеделието в тази ситуация. Това разбиране имаме и от тяхна страна по време на всички срещи, които провеждаме заедно", се казва още в позицията.