Кампания 2023 приключи преди броени дни. Според земеделските стопани е била пълна с трудности и неясноти при подаване на заявленията за директни плащания, очертаване на площите, дори при работата със системата СЕУ на Държавен фонд “Земеделие”. 

Ето какво анализира Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите за Агри.БГ.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

“Това, което със сигурност се знае, че още преди да почнем да прилагаме този Стратегически план, всички говорихме в един глас, че има нужда от промяна и в частта на задължителни стандарти, и в частта екосхеми. Така че е ясно, че този Стратегически план трябва да претърпи някакви промени и то основно насочени за коригирането му за почвено-климатичните условия в България. Както и за самия начин на земеделие, който се практикува. 

Кампанията беше изключително дълга, с приемане на наредби в последните седмици, с разработване на функционалности в последния момент. Не е за подминаване фактът, че реално Кампанията се извърши от две правителства - едно служебно и едно редовно. Не е само при нас забавена кампанията до 21 юли, в някои държави от ЕС е до края на месеца. Новият Стратегически план за всички държави носи тези тежести”, обясни Проданов.

Тепърва предстои анализ на приключилата Кампания по директни плащания. От агроведомството уточниха, че са подадени общо 64 942 заявления за площ от близо 4 млн. хектара. 53 490 от тези заявления са за основно подпомагане без останалите интервенции. От тази година фермерите имаха възможност да заявяват почти 50 интервенции. 

“Определено много трудно беше. Това, че кампанията се удължи толкова много,  донякъде помогна, защото имаше повече време за разяснения. Най-голямото разяснение беше от колега на колега и всички го знаем това нещо. Така с обмяната на опит помежду ни се стига до това да разберем кое е правилно”, категоричен е Илия Проданов.

Усилията на земеделските стопани в момента вече са насочени към прибиране и най-вече реализиране на новата зърнена реколта.