Около 4-5 лева/дка е допълнителният разход, който ни излезе при използването на поливна система за царевицата ни. Това коментира за Агри.БГ Цветан Дойнов, председател на земеделска производствена кооперация “Росица-95” в село Крушето, област Велико Търново.

Вижте още: Фермери, не забравяйте да декларирате произведеното зърно

 

Кооперацията обработва 5350 дка земя, а поливната царевица е с площ от 1000 дка.

“Климатът ни накара. Всяка година засушаването се увеличава и според мен ще става все по-зле. Никой не може да каже какво ще е догодина, но тенденциите са това. 

През 2022 г. добивите бяха по-големи, а цените, на които продавахме продукцията по-високи. Имаше нормална печалба и затова реших да инвестирам в поливна система. Въпросът е, че не е достатъчно просто да купиш системата. 

На първо място трябва да видиш откъде може да поливаш. Искат се редица разрешителни, като цяло е ходене по мъките. Също така, за да поливаш, това трябва да се случва от пълноводна течаща вода. Аз поливам от река Росица и Янтра, но ако беше някоя малка, селска река, нямаше да получа разрешение.

После трябваше да наема проектанска фирма за изгготвяне на проект. Събира се общинския съвет и т.н. - дълга и тромава процедура”, обясни Дойнов.

Въпреки множеството документи, председателят на кооперацията, успява да пусне системата и да полее част от царевицата. 

“Тази година ми беше за първи път. Малко ме забавиха и тръбите, които пък трябва да се местят, но пък резултатите са добри. Разбира се, винаги може и по-добре. Затова тази година мисля да направя подобрение - ще закача хидранти, за да не местя трасето. Аз поливам с ролки, а не с пивот и това ще бъде улеснение за мен. 

Също така съм решил да купя още един агрегат. Тази година няма да бъде много добре откъм финанси, но съм решил категорично да купя поне един агрегат втора употреба, за да може догодина още през месец май да започна да поливам. Царевицата изисква вода. Когато я има, нещата се случват. 

Като цяло - оттук нататък всичко ще е за поливното земеделие. Просто царевицата изглежда по съвсем различен начин. Очакваме добиви около 700-800 кг/дка при поливната царевица и 300 кг/дка при неполивната”, обясни Дойнов.

С поливната система разходите му на декар се повишават с около 4-5 лева.

“Това, което съм полял, ще си избие разхода като надник на пазач и използване на нафта. За едно денонощие агрегатът харчи 250 л нафта. С това гориво и с 2 хвърчила поливам 100 дка царевица. Смятал съм го и ми излиза около 4-5 лева/дка допълнителен разход. Но разликата между поливната и неполивната царевица е огромна”, заключи Цветан Дойнов.