След няколко месеца главоломно ще се свие производството на мляко, прогнозира пред Дарик радио председателят на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров.

Млякото е бяло, но кахърите му са черни

По думите му годината е била изключително тежка за сектора, изхарчени са повече средства за запазване на здравето на работниците, а в същото време цените на суровините за изхранване на животните са скочили с 30%. "Това води до големи загуби или компенсации чрез промяна на партитурата на даден млечен продукт, което не е позволено и не е в полза на потребителя", заявява Зоров и констатира:

„Секторът е в тежко състояние. Информацията от предприятията е, че голяма част от тях са пълни с продукция, но не могат да спрат да преработват и да оставят млеката по фермите, защото те са изключително нетрайна суровина. Ако това стане, тези ферми ще фалират.

Предприятията се надяват нещо да се промени в покупателната способност. Виждаме, че България се залива от млечни продукти, идващи от Европейския съюз.Салдото на сектора е отрицателно. Ние консумираме повече продукти внос, отколкото изнасяме навън".

Представителят на бранша коментира още, че от месец май насам производството спада с по 3000 тона месечно, а най-ниските стойности са отчетени през ноември 2020 г. Същият е и с отчетена най-ниска консумация на млека и сирена у нас. „Около 650 хил. тона годишно е родното производство на мляко, като статистиката сочи, че в България се консумира над милион тона мляко. Останалите са внос“, пояснява Димитър Зоров и прогнозира:

След няколко месеца очакваме главоломно да се свие производството на мляко.  Как ще се гарантира продоволствената сигурност в млечния сектор у нас?

По думите му благодарение на средните и големите ферми, които са около 400, не е спаднало още повече производството на мляко. Те имат огромна кредитна задлъжнялост, не могат да отстъпят назад, защото ще фалират. Във всички други ферми се наблюдават спадове от по 25-30 %.