Земеделските производители от региона с най-много площи с пшеница са притеснени от настъпилото застудяване.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Причината не са отрицателните температури, а други: „Да, имаме ниски температури, но по-важното е, че нямаме грам сняг“, изтъкна Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Това е притеснително. Надяваме се да няма сътресения за пшеницата и тя да зимува успешно“. Дали има поражения по житните растения ще стане ясно когато се възобнови развитието на пшеницата, най-вероятно средата на март. 

„Важното е да няма големи температурни амплитуди – високи дневни и ниски нощни. Това миналата година го преживяхме и в резултат загубихме доста братя. Засега картината е сравнително добра, но имаме опасения“, допълни Жекова. 

В момента посевите са в покой, има достатъчно запаси от почвена влага. Състоянието им е добро, но няма сняг и това може да създаде проблеми при продължително застудяване с температури по-ниски от -10 градуса, смята проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

Като причина ученият изтъкна различните фази на развитие на пшеницата – има полета с още небратили растения. Това се дължи на късните сеитби в Добричка област. През есента на 2020 г. кампанията закъсня – първо заради засушаването и по-трудните предсеитбени обработки, а след това заради продължителните валежи и невъзможността да се влезе да се сее. Така сериозна част от 1 млн.200 хил.дка с пшеница бяха засети през ноември. 

През тази есен в Добричка област бяха заложени и повече площи с рапица. Културата е капризна и често е стига до разораване поради измръзване през последните години.

„Студът е опасен, но това зависи от в каква фаза е влязла да зимува рапицата. Ако е добре вкоренена, това не е притеснително. Въпросът е, че растенията тръгнаха трудно и са в различна фаза от развитието си. Всичко е строго индивидуално. Обикаляйки из полетата и наблюдавайки пшениците и рапиците, поне засега нямаме причини за притеснения, дано да няма стрес оттук нататък“, изрази надежда Радостина Жекова.