Вероятно министър Кирил Вътев е засегнал нечии интереси. Така лаконично Николай Киров коментира новината за рокада по върховете в аграрното министерство, като уточни, че е не е човек от кухнята на събитията. Неговите подозрения са свързани с широко дискутираната тема за виртуалните животни.

Четете още: Заменят Кирил Вътев с Георги Тахов на поста служебен министър на земеделието (обновена)

 

„Това нещо е обществена тайна, от 10 години се говорят за тези неща. В моя район още с предишни министри се правеха внезапни проверки и се оказваше, че животни няма. Аз съм на полето и виждам животните, знам и колко има регистрирани в службите“, коментира зърнопроизводителят, който ръководи Съюза на зърнопроизводителите в Бургас. 

Според него работата с министерството е била в добра посока, но сега е възможно да се започне от начало. Той напомни, че в подписаното споразумение с правителството не е толкова важна финансовата част, колкото законодателната, по която години наред не е правено нищо. 
С помощта на министерството и желанието на депутатите, през Парламента мина първата промяна на Закона за земеделските земи, който не е ремонтиран от много години.

Работи се и по Закона за браншовите организации. „Виждате, че браншовите организации са много, но когато трябва да се протестира – щом Националната асозиация на зърнопроизводителите се прибере от протестите и те спират. От това се виждат кои стопани са организирани и кои са действително национално признати. Боли ме, когато ходят да дават мнение хора, които имат зад гърба си 5 човека“, каза още Киров. 

За него е болезнена темата за напояването, която също беше акцент в работата на Кирил Вътев. 

„Виждате в момента какво е състоянието на земеделието относно напояването. Все едно сме се върнали в първобитния строй. Как може в 90-те години да имаме стотици хиляди декари поливно земеделие, а в момента да нямаме?  Хората правят всичко възможно, за да направят поливно земеделие, а ние го унищожихме. Аз съм в земеделието от 1984-та година. Това, което се случва не е нормално“, казва зърнопроизводителят и напомня, че в България има хиляди язовири, а не можем да поливаме. 

„Все пак бъдещият министър, ако е Георги Тахов, е човек, който участва в преговорите, когато протестирахме, така че би трябвало да има приемственост. Там беше през цялото време и няма да му прави чест, ако каже, че не знае какво е обещано и какво трябва да се изпълни“, коментира още Николай Киров. 

Към момента Кирил Вътев по документи все още е министър на земеделието, тъй като президентът Румен Радев все още не е подписал указ за смяната му и съответно Георги Тахов - който е предложението на служебния премиер да наследи Вътев, продължава да бъде изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".