Започна жътвата на пшеницата и ечемика в Разградско. По справка от колегите на места се жънат много прилични добиви, сподели пред Агри.БГ Маломир Васов, председател на Сдружение на зърнопроизводителите в Лудогорието.

Комбайните влязоха да жънат пшеницата в Добруджа

Първоначалните добиви са по-ниски от миналогодишните, но засетите площи са повече в сравнение с предходната година, съобщават от Областна дирекция "Земеделие" в Разград, цитирани от БТА.

Маломир Васов:По справка от колегите на места се жънат много прилични добиви. От ечемик добивът е между 550 до 650 кг/дка, което е много добре предвид очакваното. 

Жътвата на пшеницата е още в начален етап. При нея се оформят добиви от 500 – 600 кг/дка.

Пшеницата е по-зле от ечемика тази година, самото ѝ съзряване е по-късно и съответно е по-засегната от сушата. Но при нас положението не е като в Добруджа и Силистра, засега сме добре.“

По данни на Дирекцията по земеделие досега са прибрани 1762 ха, от които са добити 8370 тона ечемик. Средният добив е 475 кг/дка, при 548 кг/дка за миналата година.

Общо засетите с пшеница площи в Разградска област са 55 189 ха, докато миналата година са били 49 327 ха. Площите с ечемик са 5942 ха, при 4723 ха за миналата година.

Маломир Васов: „Това е защото много по-малко рапица се зася в района. Есента беше суха и много от колегите не засяха закупените семена, а минаха отново на пшеницата. Предполагам, че след 4-5 дни ще влезем да жънем и нея. 

Моите лични очаквания са, че добивът на декар от рапица няма да бъде по-малък спрямо миналата година.

Царевицата и слънчогледът са в много добро състояние, заяви браншовикът.

Маломир Васов: „При нас имаше регулярни дъждове от по 20-30 л, а на места до 130 л. Мартенските слани компрометираха част от площите, както и сушата. Но добре, че паднаха валежи през май. Дъждът при нас дойде в много подходящо време, да го бяхме поръчали, нямаше да е така."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пшеницата почерня на места

Пшеница: Какви изненади се готвят на зърнените борси?

Пшеницата в Силистренско - с близо 30% по-ниски добиви