Жътвата на пшеница в община Шабла започна, съобщи агрономът Ивайло Цанев. В предходни години радостното събитие е белязано с ритуали за берекет и успешна кампания. Производството на пшеница през настоящия стопански сезон обаче донесе огромни тревоги и притеснения на производителите. 

В Добруджа: След сушата – потоп!

Сушата „изяде” добивите, категоричен е Ивайло Цанев.

„В момента жънем по 100 кг/дка. Това е трагично. От 15 години съм агроном, но нямам подобна година и подобни добиви”, анализира младият фермер.

Средно пет пъти по-ниски са резултатите в сравнение с жътва `2019. Вече втори ден Ивайло прибира зърното от 10 000 дка с пшеница, разположени в землището на село Захари Стояново и на околните села. 7000 дка от тези площи са провалени от засушаването и заявени в ОД „Земеделие”, уточни още агрономът.

„Това е тотална щета. Надяваме се пролетниците да дадат добра реколта, за да не сме на загуба изцяло”, допълва фермерът. Според наблюденията му в момента посевите с царевица и слънчоглед се държат добре, последните дъждове са се отразили благоприятно върху растенията и са осигурили необходимата влага. 

Изплащането на рентите в края на стопанската година ще бъде проблем. "Определено ще трябва да паднат сумите, които получават собствениците на земя", смята още Ивайло Цанев. Основният аргумент за това е почти провалената реколта от пшеница. Ако природата се окаже немилостива и към пролетниците, то тогава напрежението в края на годината ще бъде сериозно, анализират земеделските стопани от региона. 

Жътвата в община Шабла върви при добиви от 100 до най-много 200 кг/дка. Общо в Добричка област през есента на 2019 г. бяха заложени 1,245 млн. дка с пшеница.