Годишен план за паша за стопанската 2022-2023 година вече е одобрен от редица общини в страната, а в останалите предстои да бъде гласуван и публикуван.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Ползването на пасища, мери и ливади от Общинския поземлен фонд (ОПФ) се разработва от съответната общинска администрация и гласува на Общински съвет ежегодно, съгласно чл.37о, ал. 1 от Закон за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Определят се размера и местоположението на мерите и пасищата за общо и индивидуално ползване и се утвърждават правила за ползване на имотите на територията на общината.

Така например актуалното решение на Община Русе е, подлежащите на разпределение по реда на чл. 37и, ал. 1 – 12 от ЗСПЗЗ, за 2022-2023 стопанска година пасища и мери от ОПФ за индивидуално ползване да се отдават под наем за период от шест стопански години. За останалите след разпределението свободни площи ще има публичен търг с явно наддаване, след определяне на начални тръжни цени.

Спрямо законовите изисквания за опазване, поддържане и подобряване на ползването на пасищата ангажименти има както общината, така и всеки ползвател. Животновъдите имат задължението да поддържат паша с минимална гъстота от 0.15 животински единици на хектар съгласно Национален стандарт 4.1., като се допуска минимум 1 коситба за съответната година

Площите също така трябва да се почистват от нежелана храстовидна растителност и да се провежда борба с устойчиви растителни видове съгласно Национален стандарт 4.2. Задължително да се запазват съществуващите полски граници (синори) съгласно Национален стандарт 4.3.

Забранено е паленето на растителност в мерите и пасищата, наторяването с утайки от пречистването на отпадъчни води, както и ограничаването на свободния достъп до тях.