Прогнозната изкупна цена на кравето мляко у нас за месец октомври е 0,89 лв./кг. Това показват данните в последния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Колко от животновъдите обаче реализират продукцията си на тази цена, не е ясно.

Отпада изискването за плодовитост при млечните крави, но възрастовите ограничения остават

Сигурно е едно – разходите за изхранване на животните нарастват с много по-бързи темпове, отколкото млякото поскъпва. Това е и основното предизвикателство пред сектора, отчитат анализаторите. По данни на Млечната обсерватория на ЕК за периода януари-юли 2022 г. изкупеното мляко в България намалява с 6%, а от САРА се опасяват, че общото изкупено мляко за 2022 г. може да падне до 650 хил.тона.

Европейската статистика сочи, че като цяло обемът на изкупеното мляко в ЕС спада на годишна база и се очаква процесът да се засили през следващите месеци. Изкупните цени на суровината обаче продължават да растат в Съюза. За първи път те са значително различни в страните от Прибалтика (Полша, Латвия, Литва и Естония) и страните от Централна и Източна Европа, като най-ниска е цената в Естония (0,48 евро/кг), а най-висока - в Полша и Литва (0,51 евро/кг).

Дефицитът на мляко у нас изглежда ще продължи, ако се погледнат и последните прогнози за поголовието в страната.

Предвижданията на САРА за настоящата година са броят на млечните крави да падне до 202 хил. глави, като година по-рано е бил 214,9 хил. глави. Намаление при млечните овце също се очаква, като техният брой се прогнозира да се понижи до 1,01 млн. глави при 1,053 млн. глави през 2021 г.