Трагедия сполетя през изминалата нощ семейство фермери от Велинград. Фермата им в покрайнините на града и всички животни в нея изгарят. За щастие, няма пострадали хора, но от шок възрастните стопани са в болница, а синът им Ваклин Бачов се опитва да намери начин да възстанови поминъка и обичната работа на родителите си, споделя той пред Агри.БГ.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Всичко се случва малко след полунощ. "Около 1:30 ч. ми звънна телефонът и приятел, който е бил наблизо, ми каза: „Изгоря ти фермата, идвай”, разказва Ваклин. Когато пристига на място, пожарните екипи са вече там, а пламъците са превзели всичко. За животните било късно, нямало как да бъдат спасени. В пожара загиват 79 овце, 16 говеда, 4 кози и 5 телета-сукалчета.

„Ние живеем в ниската част на града, но хората нависоко са видели и са подали множество сигнали до пожарната. Когато отидох, вече имаше поне пет екипа на място, но, за съжаление, нищо не можеше да се спаси. Работникът, който е бил там по това време, бил заспал и се събудил, когато дошли пожарните, не знаем какво се е случило, извикаха го за показания. Но не вярвам да е умишлено, защото човекът от доста години е наш работник”, споделя още младият фермер.

Тече разследване за причините за пожара. На този етап по думи на Ваклин от пожарната допускат няколко възможности, включително късо съединение, но нямало следи за умишлен палеж. „Хората си вършат работата, има и камери наоколо, казаха, че ще прегледат записите”, допълва Бачов.

Семейството имало двама работници, за които искало да създаде добри условия за живот в стопанството. Изграждат постройка с кухня, баня, тоалетна, останал бил само покривът да се направи. Родителите на Ваклин отглеждат животни още преди 1989 г.. Казва, че „това е целият им живот”, но губят всичко за една нощ.

„Няма как да възстановим всичко, изграждаме го от години, цял живот майка ми баща ми са земеделски производители, гледам и аз да помагам. Купихме място в индустриалната зона на града, инвестирахме лични средства, заеми, докарахме вода, ток, изградихме фермата без никакви програми и субсидии. Всичко е законно, животните са регистрирани, с ушни марки, винаги сме били изрядни", изрежда младият мъж.

Докато властите разчистват труповете на загиналите животни, след пост във фейсбук с молба за помощ от Земеделското министерство обикновени хора вече показват добрина и съпричастност към загубата на животновъдите.

Обадиха ми се много хора, дори непознати, с желание да помогнат - кой с животни, кой със средства. Трогнат и благодарен съм! Само че искам всичко да е законно. Затова помолих Общината всичко да минава през тях, ако може, те да направят банкова сметка”, обяснява фермерът.

Ваклин Бачов: Искам родителите ми да са здрави и спокойни и ако има някакъв начин, де се възстанови дейността им. Те друго не знаят, това е животът им, не са свикнали да стоят със скръстени ръце. Искам да им направя пак някакво макар и малко стопанство.

Общинската управа вече е проявила инициатива за помощ и предстои да бъде създадена банкова сметка за набиране на средства, а дотогава, ако желаете да помогнете, може да се свържете с Ваклин на 0876 785 868.