Браншовите представители в животновъдството алармират за фалити на фермери заради непосилните разходи и липсата на адекватна политика. Земеделският министър не е съгласен с тези твърдения, уповавайки се на официалната статистика. Какво споделят самите фермери?

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Българското земеделие и животновъдство никога досега не са били в по-тежко положение. Много колеги затварят елитни ферми”, категоричен е Иван Стоилов, който има животновъдно стопанство край село Ягодово. Пред Радио Пловдив той заявява, че за животновъдите, които изхранват животните си само с фураж, ситуацията е много тежка. 

По думите му цените на семената, торовете, препаратите, горивото са се увеличили а с три-четири пъти, а фермерите не могат да вдигнат цената на продукцията си, защото са зависими от мандрите.

Цената на един килограм комбиниран фураж е колкото на един литър произведено краве мляко. Всички други разходи не могат да бъдат покрити, за печалба да не говорим. Аз поне за момента оцелявам, защото се занимавам и с растениевъдство и от едното място прехвърлям в другото. Докога ще удържа не се знае“, казва Стоилов.

Прогнозата му е, че много скоро българите ще пият сухо мляко и ще ядат месни продукти от 24-годишно замразено ирландско месо, ако не се предприемат нужните действия за стабилизиране на животновъдството у нас. 

„Помощите не са добре разпределени. При нас се субсидира на глава животно. Едно животно дава 50 л мляко и получава същата сума, каквато получава друго с 5 л мляко. Затова някои гледат животни само заради субсидията”, коментира фермерът.

Според него е нужно помощта да е за произведена продукция – мляко или месо. Това е дългогодишно искане както на животновъди, така и на растениевъди, според които така ще се изсветлят секторите.