Опасявам се, че политизацията на един такъв процес като поддържането на българското земеделие, не е в полза на никого. Това каза министърът на земеделието Иван Иванов в интервю за БНТ. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Той определи искането за неговата оставка като “откровено политически атаки”, свързани с бившите управляващи. Според него те не могат да разклатят управлението на министерството. 

От Съюза на животновъдите заявиха през миналата седмица, че 30% от говедовъдните ферми са обявили фалит, като най-голям процент от тях с тези с млечно направление.  И очакват до 20 дни да се стигне до 50%. 

Министър Иванов отвърна, че подобни твърдения не са истина. 
“Нашата статистика показва, че има - ако не се лъжа - 7% повече заявени бройки едри преживни животни в сравнение с миналата година. Има повече заявления за животни и повече на земеделски производители за подпомагане.

Което означава, че интересът към този сектор се е увеличил, и напротив - няма фалити. До 15 май е срокът за заявления, а към днешна дата тези заявления са повече отколкото са били миналата година”, обясни министърът. 

Иван Иванов: В момента нямаме подадено нито едно заявление за животновъд, който е фалирал.

Той определи данните, изнесени от Съюза на животновъдите като неверни. 

Министър Иванов коментира и проблема с виртуалните животни. 
“Този проблем с годините е влязъл в драстични размери. ДФЗ, БАБХ и Областните дирекции по земеделие ще извършват физически проверки на място на всички бенефициери, които подават заявления и получават изключително големи помощ.

Това е несправедливо както за самите земеделски производители, така и спрямо данъкоплатците и нашите европейски партньори, защото това е съчетание от национални и европейски средства. Доста лоши практики през годините са довели до подобно изкривяване на статистиката”, каза Иванов и добави, че проверките ще са по-засилени.