Чумата по дребните преживни животни се превърна в тотален бич срещу сектор „Животновъдство“. Към момента засегнати от болестта са Ямболска и Бургаска област. Обществото продължава да се люшка в различни посоки, а овцевъдните и козевъдни асоциации в сектора излязоха с отчет за тяхната дейност в ситуацията с болестта.
 
 
Преди седмица Обединени български животновъди сформираха щаб за съдействие и помощ на фермерите, чиито животни бяха евтаназирани. По този начин всеки, който иска да дари животни, може да го направи като се свърже с членовете на Управителния съвет на асоциацията. 
 
„Сформираме щаб за съдействие и помощ към пострадалите колеги животновъди“, посочиха браншовиците преди време за Фермер.БГ. Решението беше взето на заседание на Управителния съвет на организацията.
 
От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обявиха следната информация:
 
„След нашите действия сумата за обезщетение на овце и кози, които не са под селекционен контрол нарасна от 140–150 лв. на 190 лв. Животните под селекционен контрол пък ще получат 325 лв., вместо първо предложените 225 лв. Обезщетението за кочове и пръчове ще бъде в двоен размер, спрямо това на овцете и козите. Помощта de minimis за всички фермери, които са засегнати от карантината, включително и тези с умъртвени животни нарастна от 32 лв. на 55 лв. Съдействахме и затова фермерите да подават заявления за обезщетенията си не в областните дирекции, а в кметствата на всяко населено място, в което има зараза. Членове на НОКА ще бъдат включени и в зооепизоотичните щабове, за да съблюдават всички действия на институциите“, обясни от асоциацията за Фермер.БГ.
 
Вчера беше умъртвено стадото на баба Дора, заедно с още две стада. По данни на министерството от днес собствениците на убити животни ще започнат да получават обезщетенията си. Компенсация ще бъде изплатена както за регистрираните овце и кози, така и за нерегистрираните.