Днес козевъди и овцевъди се събират на протест. Те ще блокират пътя София-Варна на разклона за Арбанаси, като началния час е обявен за 11:00 ч. 
 
 
Те настояват за оставките на „отговорните длъжностни лица: зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“, и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“, посочиха в официално писмо от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) преди дни. 
 
Снощи, след края на работния ден, от министерството съобщиха, че Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ е утвърдил две схеми за държавна помощ de minimis за овцевъди и козевъди на обща стойност близо 9,4 млн. лв. Ставката за подпомагане за една овца-майка и/или коза-майка е в размер на 7 лв.
 
Едно от настояванията на протестиращите, което беше представено на среща в министерството, а по-късно и в отворено писмо, е ставката по de minimis да бъде 20 лв. за овца-майка и коза-майка за територията на цялата страна и 40 лв. на глава добитък за тези, които попадат в общините с въведена карантина заради обявените огнища на чума по дребните преживни животни. 
 
„Първоначалното им предложение беше ставката да е 5 лв., а сега я повишиха с 2 лв. Голямо повишение! Категорично не сме съгласни. Ние сме си поставили условията за ставка, изчислили сме какви са загубите на фермерите и за нас това е нехайно отношение“, каза съпредседателят на НОКА Симеон Караколев пред Фермер.БГ.
Ставката е била 40 лв. за цялата страна по de minimis през 2008 г.
 
Караколев каза, че днес на протеста се очаква да присъстват над 1500 души от цялата страна.