Започна поскъпване на редица фуражни добавки на международните пазари, което в близко време ще се усети чувствително и на българския пазар.

Как да предпазите фуража от гъбичните отрови?

Фуражните добавки - витамини, аминокиселини, ензими и други, са борсови стоки и промяната на цените им в световен мащаб пряко се отразяват и в нашата страна, обясни ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов

Неговите наблюдения показват, че след относително продължителен период на стабилност и ниски ценови равнища в момента се наблюдава съществена промяна на пазарните нагласи.

При кои фуражни компоненти се наблюдава поскъпване?

Витамин Е

Един от най-големите световни доставчици на мета-крезол обяви непредвидени производствени проблеми, вследствие на което наличностите от продукта се очаква да бъдат ограничени.

Мета-крезолът е важен компонент в производството на синтетичен витамин Е във фуражната индустрия и е използван от повечето големите производители. Очаква се проблемът да бъде разрешен до края на второто тримесечие на 2020 г. Цената на витамин Е вече отбелязва 20% ръст.

Биотин 

След дълъг период без промяна производителите на биотин коригират нагоре цените си. Наблюдава се сериозно поскъпване на продукта - от нива от около 6,50 евро/кг до 12,00 евро/кг и нагоре.

Метионин 

Основният производител на тази суровина обяви технологична неизправнос през ноември тази година. Две седмици по-късно дойде съобщение, че проблемът е отстранен. Но това се отрази на цената и в момента тя е с 15% по-висока.

Вероятно ще е нужно време, преди цените да се върнат на началните си равнища, но нагласите са като цяло към нормализация, тоест поскъпването няма да бъде трайно.

Лизин

Очертава се като тенденция много от чуждестраните производителите на лизин да напуснат пазара на Европейския съюз от юни 2020 г., тъй като не са извършили задължителната пререгистрация на своите продукти.

Това създава натиск и негативни нагласи в предлагането и търсенето на аминокиселината.

Ценовата прогноза на фуражните суровините е сериозно предизвикателство през последните месеци. На пръв поглед неочаквано, но основният проблем се корени в мащаба на пораженията, нанесени от Африканската чума по свинете (АЧС) в азиатските срани. 

От една страна унищожението на стотици милиони животни създаде свръхналичност на някои суровини. В същото време, поради рязкото намаление на консумацията на фуражи и загубата на клиенти, много от производителите намалиха продукцията си, а други временно затвориха врати.

Влиянието на тези фактори на пазара не винаги е в полза за фермерите, като понякога това води до неочаквано поскъпване на отделни компоненти.