Три години слагаме ваксина за син език и две години за нодуларен дерматит. Равносметката е, че през 2017 г. загубихме 5 телета и 2 крави, а през 2016 г. 3 крави абортираха. Винаги има първи път и трудните години не са изключение, но досега не е случвало нещо подобно при мен. Всичко е от ваксините. Това каза за Фермер.БГ Благи Нецов, животновъд от Врачанско, който се грижи за 64 крави и 50 телета.
 
 
„Проблемът е от няколко години и всичко е от ваксините. Не знам защо никой не говори по тази тема. Когато коментираме помежду си обаче всички мои колеги са категорични, че не са доволни от ваксините. Ветеринарите също потвърждават и казват, че е нормално да има загуби“, коментира Нецов.
 
Животновъдът е категоричен, че ваксините трябва да се заменят.
 
„Или да се заменят ваксините, или да спрем да се ваксинираме. Две години вече ваксинирам животните си за нодуларен дерматит и сигурно ако прекъсна, всички ще се разболеят. Има някаква цел за убиване на животновъдството и е успешна“, каза още той.
 
Нецов конкретизира проблемите – трудни отелвания, аборти, ниска продуктивност.
 
„Животните станаха лабилни. Загубите ми са между 500 и 700 литра мляко само от едно животно. Две години губя и животни. Не ми се е случвало нещо подобно досега – аборти, трудни отелвания. Дори сме имали случай, при който вадим теле с фадромата“, добави той.
 
 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отрече проблемите на животновъдите да са свързани с ваксините.
 
„При ваксиниране на животни е възможно да се проявят странични ефекти. За отчитането им има изготвена процедура, с която са запознати всички ветеринарни лекари – регистрирани (частнопрактикуващи) и официални (държавни).
 
Процедурата предвижда съобщаване на подобни случаи в рамките на 24 часа от констатирането на инцидента. За това бе обърнато специално внимание във връзка с ваксинацията срещу Заразен нодуларен дерматит, тъй като това е ново заболяване за ЕС.
И за 2016 г., и за 2017 г. след провеждане на ваксинациите срещу ЗНД няма докладван подобен случай.
 
Отделни сигнали от фермери за спад в млеконадоя и продуктивните качества на говедата, както и за аборти са получавани, но много след извършване на ваксинацията (няколко месеца след това). Всички тези „сигнали“ не са документирани съгласно изискванията и няма как да се свържат с ваксинацията.
 
За ваксиниране на говедата в България досега са използвани и трите възможни ваксини, базирани на щам Нийтлинг, като няма отчетена разлика по отношение на имуногенността им, както и в страничните ефекти – за нито една няма докладвани по надлежния ред такива“, коментираха от БАБХ за Фермер.БГ.
 
Самият Благи Нецов каза, че не е уведомил агенцията за проблемите с животните си.
 
„Не съм писал официално до БАБХ, нито съм подавал сигнал по телефона. Въпросът е, че ние търсим гласност. Докато мълчим ще убиват животните“, заключи той.
 
 
Епизоотична информация
Първото огнище на заболяването в България е потвърдено на 13 април 2016 г. В рамките на три месеца, болестта се разпространява бързо на територия на страната, като засяга 17 от 28 области (Благоевград, Враца, Габрово, Монтана, Ловеч, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кюстендил, Перник, Смолян, София-град, Кърджали, Пазарджик , Шумен и Ямбол).
 
Общо 217 огнища са регистрирани и потвърдени от Националната референтна лаборатория по Carpipoxviruses, чрез RT PCR и конвенционални лабораторни диагностични техники (съгласно глава 2.4.13, от OIE Ръководство за сухоземните животни и СОП на реф. лаборатория OIE за Carpipoxviruses в Пърбрайт).
 
Броят на говедата в засегнатите стада е 2814, като при 366 се е наблюдавала клиника на болестта.