Председатели на 23 овцевъдни организации от Европа и Азия се събраха на кръгла маса по проблемите на овцевъдството и обмениха опит и идеи у нас. Събитието се проведе във Велико Търново и бе част от шестото издание на Националния събор на овцевъдите в България, което се проведе от 12 до 14 май край Петропавловския манастир.
 
 
 
 
Сред представителите на браншовите организации бяха страни като Австрия, Великобритания, Грузия, Италия, Литва, Латвия, Македония, Португалия, Сърбия, Унгария, Киргизстан, Казахстан, Белгия и много други. Страни – утвърдения в сектор Овцевъдство, които споделиха неизменния си опит и такива, в които секторът не е твърде развит или тепърва започва своето изграждане. Участниците изнесоха разнообразни презентации на различни теми, свързани с овцевъдството в техните страни и запознаха аудиторията с особеностите на сектора, условията и проблемите, пред които са изправени.
 
 
Една от най-атрактивните презентации изнесе Йозеф Щокъл, президент на Асоциацията на овцевъдите от Австрия. Кратък филм помогна на присъстващите да се запознаят с особеностите на овцевъдството в Австрия детайлно. Той представи различните традиционни породи овце и кози за страната и акцентира върху натуралното качеството на суровините, които се произвеждат и продават в Австрия. Млякото подлежи на строг контрол и се изследва в лаборатории за качество.
 
 
Пред Фермер.БГ Йозеф Щокъл сподели кои са най-големите проблеми на овцевъдите в Австрия.
 
„Ситуацията в страната не се е променила много спрямо 3-4 години назад. Основният ни проблем, както и на повече страни в ЕС, е това, че средната възраст на животновъдите в страната е над 50 години. Това ни притеснява и се опитваме да презентираме и покажем по един атрактивен начин сектора на младите хора. Смятам, че ситуацията в момента ще се промени, благодарение на привлекателните цени на овчето млякото и сериозната стратегия за овчето месо“, коментира Щокъл.
 
 
Едно от най-големите предизвикателства за овцевъдите във Великобритания е да се наложат на пазара, който в момента е завзет от пилешкото месо. Това обясни фермерът Брайън Грифис, член на Националната асоциация на овцевъдите в Обединеното кралство. Фермерът припомни, че Великобритания е шестият по големина производител на овце и третият по големина износител в световен мащаб.
 
„35% от нашата продукция се изнася на световния пазар, а останалите 65% реализираме в страната. Продукцията си продаваме в специализирани магазини и вериги. Аз например снабдявам една от най-големите вериги във Великобритания, но повечето фермери имат нисша и определен магазин, с който работят. Разбира се има и фермери, които продават животните си на аукциони. Чудесно е, че може да споделим опита си тук. За първи път съм в България, но много ми харесва, изключително различно е от Великобритания“, сподели Брайън Грифис.
 
 
Ключов момент от кръглата маса бе поставяне на началото на Съюза на овцевъдите в Европа - първата подобна структура в целия Европейски съюз. Председателите на двадесет и трите организации стигнаха до решението да подпишат меморандум, с който гарантират своето участие в учредяването на съюза, а през декември 2017 г. той да стане факт. 
 
„Съюзът на овцевъдите в Европа е учреден. Мисля, че всичко това, което видяхте и единомислието, което показахме – заедно да направим нещо са показателни. Също така самият меморандум, с който ще закрепим тази среща и се надявам до края на годината съюзът да стане и легален факт. ОТ ТУК ВТОРИЯТ В следващия момент нашите колеги, които присъстваха – животновъди и овцевъди от България, видяха как се случват нещата в Европа и Азия. Освен това се успокоихме, че в цената на млякото не сме последни в Европа. На дъното има две държави, след нас – Сърбия и Македония“, каза Караколев.
 
По време на кръгла маса по проблемите на овцевъдството през 2016 г. Бека Гонашули, президент на Асоциацията на овцевъдите в Грузия отправи атрактивно предложение за създаване на онлайн платформа за обмен на информация между овцевъди от целия свят. Днес проектът вече е входиран по програмата „Хоризонт 2020“ и чака своето одобрение. Иновативната платформа носи името „European sheep network“. В проекта участват общо 5 държави – Англия, Чехия, Унгария, Грузия и България, като страната ни е водещ партньор. 
 
 
Същността се изразява в това, че платформата ще обединява неправителствени организации, сдружения и асоциации, като те ще имат възможност да споделят информация за цените на определени суровини в тяхната страна,както  за конкретните проблеми, пред които са изправени. Платформата ще предоставя и информация за броя на животните в съответна ферма, от каква порода са те, какво е потреблението на месо и млечни продукти в определената държава. Освен това ще бъдат публикувани и научни трудове и разработки, в помощ на овцевъдите. 
 
„Изключително щастлив съм, че сме част от платформата, защото това е един шанс за нас да се надградим, да получим информация, съвети и да видим актуалната ситуация в различните страни. Това, което видяхте на кръглата маса в тази платформа ще се прави всеки ден, постоянно ще се подава и актуализира информацията, за да бъде тя адекватна. Аз в момента съм тук, видях и научих нови неща, но зад мен има може би 20 000 или 30 000 овцевъди, които също биха искали да научат как да подобрят живота на своите животни и като цяло как да модернизират и да направят бизнеса си по-продуктивен. Това е нашата идея, да доставим цялата тази информация на всички овцевъди по света и то на техния език, за да бъде тя максимално достъпна и разбираема“, заключи Бека Гонашули.