Животновъди могат да загубят от 30 до 150 евро на хектар ако не могат да докажат, че земите им принадлежат към екологичните зони Натура 2000, съобщиха от Националната овцевъдна асоциация ( НОА ).

 

Все още не са издадени всички заповеди за определяне на защитените зони, попадащи в екомрежата НАТУРА 2000 и това пречи на част от животновъдите да кандидатстват за плащания по Програмата за развитие на селските райони. В същото време исканията за местата, за които вече има заповеди, са много малко.

 

Проблемът беше повдигнат по време на форум за зелена икономика пред министрите на околната среда Нона Караджова и на еврофондовете Томислав Дончев.

 

Животновъдите получават между 30 и 150 евро на хектар, ако имат пасища в зони от НАТУРА 2000. Екоминистерството обаче не е издало всички заповеди за определяне на границите им и фермерите не могат да докажат, че имотите им са в защитените територии. “Издадени са почти всички заповеди. Остават още няколко, но процесът трябваше да започне още през 2007 г.”, коментира Караджова. По думите и за вече определените зони обаче имало малко заявления за плащане.

 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!