Проверките в животновъдните обекти на бенефициери по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2021 ще се извършват рано сутрин, до 10 часа, съощиха от Министерството на земеделието.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Ограничението се налага поради екстремно високи температури в страната и обявения жълт код за горещини от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Инспекциите в стопанствата на фермерите, които все още не са уведомени за тях, ще бъдат отложени до подобряване на климатичните условия в страната.

Проверките на място за допустимост по обвързаната подкрепа и тези за кръстосано съответствие, в случай на припокриване на обектите, ще се извършват едновременно за улеснение на стопаните.

Новината идва вероятно в отговор на писмо на Националния съюз на говедовъдите в България до ресорното министерство, в което апелират за отлагане на планираните проверки заради опасността от топлинен стрес както за животните, така и за служителите. По думите им се получава парадокс – веднъж се стимулира хуманното отношение към животните, а същевременно в деня на проверката те се излагат на екстремни условия заради високите температури.